Alkoholin myyntiaikojen laajentamiselle kannatusta kansanedustajilta

Selkeästi myyntiaikojen pidentämistä kannattaa viisi ja vastustaa kolme kansanedustajaa. Laajentamista vastustavat kansanedustajat ovat huolissaan terveysvaikutuksista. Kannattajissa puolestaan ei uskota, että holhouksella alkoholin kulutus vähenisi.

kansanedustajat
Prisman oluthylly.
Alkoholin myyntiajan pidentäminen jakaa kansanedustajia.Yle

Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta löytyy kannatusta alkoholin myyntiaikojen pidentämiselle.

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista viisi kertoo selkeästi kannattavansa myyntiaikojen pidentämistä. Kannattajia ovat perussuomalaisten Kaj Turunen ja Jani Mäkelä, kokoomuksen Jukka Kopra ja Antti Häkkänen sekä SDP:n Suna Kymäläinen.

– Voisi mennä kauppojen aukioloajan mukaan. Eli silloin, kun kauppa on auki, voisi myös alkoholia myydä. Tuotteiden pressutukset ja peittely eivät ole tätä päivää, Kaj Turunen (ps.) toteaa.

– Viinitkin voisivat olla myynnissä ruokakaupassa, Suna Kymäläinen (sd.) mainitsee.

Jani Mäkelä ja Antti Häkkänen toteavat, että myyntiaika on vain yksi asia alkoholilainsäädännön uudistuksessa.

– Myyntiaikoja tulee laajentaa, mainontakieltoja lieventää, alan yritysten kasvua ja työllisyyttä haittaavaa byrokratiaa ja liiketoiminnan esteitä tulee välittömästi purkaa, Häkkänen (kok.) luettelee.

"Aikarajoista luopuminen lisää alkoholista aiheutuvia haittoja"

Kolme kansanedustajaa puolestaan ei lämpene alkoholin myyntiaikojen pidentämiselle lainkaan. Kielteisellä kannalla ovat keskustan Markku Pakkanen ja Ari Torniainen sekä SDP:n Sirpa Paatero.

– Nykyinen käytäntö on hyvä, Pakkanen (kesk.) toteaa.

– Jos alkoholin myyntiaikarajoista luovutaan, niin todennäköisesti alkoholin kokonaiskulutus ja sen kautta myös alkoholista aiheutuvat haitat kasvavat, Torniainen (kesk.) sanoo.

– Alkoholin saatavuuden lisääminen tutkitusti lisää kulutusta ja kulutuksen lisääntyminen lisää haittoja yksilöille sekä kuluja yhteiskunnalle, Paatero (sd.) komppaa.

Paateron puoluetoveri Suna Kymäläinen puolestaan sanoo, ettei usko rajoitusten vähentävän alkoholin kulutusta. Samoilla linjoilla on perussuomalaisten Jani Mäkelä.

– Holhoaminen johtaa helposti hamstraukseen ja hintojen nostaminen ulkomaan tuontiin. Siitä taas ei kukaan Suomessa hyödy, Mäkelä (ps.)sanoo.

SDP:n Satu Taavitsainen ja keskustan Hanna Kosonen eivät sanoneet selkeää kyllä- tai ei-kantaa. Taavitsainen kaipaa selvitystä alkoholin myyntiajan pidentämisen vaikutuksista kansanterveyteen ja erityisesti lapsiin ja nuoriin.

– Alkoholipolitiikkaan tehtävät muutokset ovat tehokkaimpia silloin, kun linjaukset nauttivat mahdollisimman suurta kansan luottamusta, Taavitsainen (sd.) kommentoi.

"Alkoholi olisi ruokajuoma ravintoloissa"

Alkoholin myyntiaikojen rajoittamisella voi olla vaikutuksia ravintola-alalle. Osa kansanedustajista toteaakin, että alkoholinkäyttöä tulisi suunnata valvottuihin oloihin ravintoloihin. Vihreiden Heli Järvinen kannattaa alkoholin myyntiajan pidentämistä nimenomaan ravintolassa.

Hanna Kosonen kertoo haluavansa ensisijaisesti edistää sivistynyttä juomakulttuuria, jossa ihmiset joisivat alkoholia ravintoloissa lähinnä ruokajuomana.

– Alkoholin myyntiaikojen pidentäminen kaupoissa olisi osin vastakkainen toimenpide, jos haluamme kehitystä, jossa alkoholin nauttiminen siirtyisi valvottuihin olosuhteisiin, Kosonen (kesk.) pohtii.

Jukka Kopra, Kaj Turunen ja Hanna Kosonen laskisivat ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa.

– Tärkeämpää olisi muuttaa verotusta sitten, että ihmisillä olisi taas varaa käyttää alkoholia ravintoloissa, Jukka Kopra sanoo.

Kyselyyn vastasi 11 Kaakkois-Suomen vaalipiirin 17 kansanedustajasta. Vaalipiirin ministerit eivät kyselyyn vastanneet.