Koe uusi yle.fi

Hollande yrittää nostaa heikkoa kannatustaan – hallitus osin uusiksi

Ranskan presidentti François Hollande nosti hallitukseen kolme vihreän puolueen edustajaa sekä sosialistipuolueen suosikin. Keväällä 2012 nimitetystä hallituksesta on tuolileikkien jälkeen jäljellä kahdeksan ministeriä.

Ulkomaat
Tummiin pukuihin pukeutuneet, vakavailmeiset Ranskan presidentti François Hollande (vas) ja pääministeri Manuel Valls kuvattiin viikoittaisen kokouksensa jälkeen Elysée-palatsissa Pariisissa.
Ranskan presidentti François Hollande (vas) ja pääministeri Manuel Valls kuvattiin viikoittaisen kokouksensa jälkeen Elysée-palatsissa Pariisissa.Christophe Petit Tesson/EPA

Ranskan presidentti François Hollande laittoi torstaina maan hallituksen osin uusiksi. Hollanden suosio mataa ja koska ulkopolitiikan suurista solmuista on vaikea kerätä nopeita voittoja, ravisteli Hollande varovasti sisäpolitiikkaa.

Keväällä 2012 sosialistipuolueen Hollande oli ennakkosuosikki kisassa Elysée-palatsia tuolloin isännöinyttä Nicolas Sarkozya vastaan. Vaalilupauksien joukkoon kuului keskittyminen euroalueen talouden parantamiseen ja Saksan ajaman talouskurin lieventämiseen.

Nyt seuraaviin presidentinvaaleihin on Ranskassa aikaa vuoden verran. Maailmantalouden vaikea tilanne ja Europan unionin eteen tulleet ongelmat ovat osaltaan varmistaneet sen, että Hollanden vaalilupaukset ovat jääneet vain lupauksiksi.

Kevään 2017 presidentivaaleista tulee jatkokaudelle mielivälle Hollandelle vaikeat. Hollande saa taistella palatakseen Elysée-palatsiin. Presidentti yrittää nyt siis pönkittää hupenevaa suosiotaan tai paremminkin kosiskella laajempaa äänestäjäkuntaa.

Vihreät takaisin hallitukseen

Torstaina Ranskan sosialistihallitus muuttui ainakin piirun verran vihreämmäksi.

Vihreää puoluetta johtava Emmanuelle Cosse nousi uudeksi asuntoministeriksi. Vihreästä puolueesta hallitukseen nousi kaksi muutakin nimeä.

Vihreät lähtivät hallituksesta keväällä 2014, kun liian markkinamyönteiseksi syytetty Manuel Valls nousi sisäministeristä pääministeriksi.

Sen lisäksi, että hallitus muuttui ravistelun myötä hieman vihreämmäksi, nosti Hollande mukaan myös sosialistipuolueen suosikin.

Ulkoministeri Laurent Fabiuksen lähtöä oli ennakoitu jo pidempään. Torstaina hänen tilalleen nousi Hollanden keväällä 2012 pääministeriksi nimittämä Jean-Marc Ayrault.

Sosialistipuolueen sisällä suosittu Ayrault joutui luopumaan pääministerin tehtävistä maaliskuussa 2014. Ayraultin hyvät välit Saksaan ovat nykytilanteessa jos mahdollista, vielä entistä arvokkaammat.

Keväällä 2012 aloittaneesta hallituksesta ainoastaan kolmella on hallussaan sama salkku kuin tuolloinkin.

Harva on pitänyt salkkunsa

Hallituksen kokoonpano on muuttunut toukokuusta 2012 useampaan otteeseen. Tuolloin nimitetystä hallituksesta jäljellä on vain kahdeksan ministeriä.

Heidän joukossaan on Manuel Valls, Vallsin tilalle sisäministeriksi noussut Bernard Cazeneuve ja valtiovarainministeri Michel Sapin.

Lähtijöiden joukkoon kuuluivat muun muassa kulttuuriministeri Fleur Pellerin sekä hallinnon hajauttamisen ja julkisen sektorin ministeri Marylise Lebranchu.

Keväällä 2012 aloittaneesta hallituksesta ainoastaan kolmella on hallussaan sama salkku kuin tuolloinkin. Puolustusministeri Jean-Yves Le Drian, maatalousministeri Stéphane Le Foll ja sosiaali- ja terveysministeri Marisol Touraine ovat saaneet pitää pestinsä.

Koska presidentinvaaleihin on aikaa enää runsas vuosi, on hallituksen tämänkertainen tuolileikki mitä todennäköisimmin viimeinen.

Lähteet: Le Monde, Le Figaro