1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Odottelua ja opiskelua – osa turvapaikanhakijoista on palannut suojelemaan perheitään

Kainuun kolmessa vastaanottokeskuksessa arki sujuu koulunkäynnin ja muiden rutiinien parissa. Kaikkiaan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä hiukan yli 500 turvapaikanhakijaa.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Kainuussa on kolme turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Kajaanin, Otanmäen ja Hyrynsalmen vastaanottokeskuksissa arki rullaa omalla painollaan.

– Arki sujuu oikein mukavasti, päivärutiinit ovat löytyneet. Opiskelua ja koulun käymistä, normaalia elämää, Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattila mainitsee.

Otanmäen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 111 asukasta. Vastaanottokeskuksen asukkaista pieni määrä on ilmoittanut haluavansa lähteä pois Suomesta.

Joulukuun lopussa avatussa Hyrynsalmen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 108 turvapaikanhakijaa. Kaikkiaan keskukseen mahtuu 150 turvapaikanhakijaa.

Opiskelua ja koulun käymistä, normaalia elämää.

Pekka Mattila

– Osa asukkaistamme on perheellisiä, osa yksin tulleita aikuisia. Kouluikäiset lapset ovat jo aloittaneet koulunkäymisen, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Maarit Nurmi.

Hyrynsalmelta on lähtenyt pois kahdeksan turvapaikanhakijaa perheolosuhteiden vuoksi. Maasta poistuneet ovat palanneet takaisin Irakiin suojelemaan perheitään.

Kajaanin vastaanottokeskuksessa puolestaan on 283 turvapaikanhakijaa.

– Arki sujuu rauhallisesti, ilman suurempia ongelmia. Pientä kähinöintiä on ollut asukkaiden kesken asunnoilla sekä asiakkaiden turhautumista puhutteluun pääsystä ja päätöksen odottelusta, mainitsee Kajaanin maahanmuuttajapalvelujen johtaja Asta Komulainen.

Vastaanottokeskuksesta on lähtenyt Komulaisen arvion mukaan pois noin 50 ulkomaalaista. He ovat peruneet turvapaikkahakemuksensa.

Odinin soturit eivät ole aiheuttaneet levottomuutta

Kajaaniin perustettiin tammikuussa Soldiers of Odin -ryhmä. Tämä ei ole aiheuttanut vastaanottokeskuksista levottomuutta.

– Keskustelua se herätti jossain määrin, mutta ei sen kummempaa levottomuutta, Pekka Mattila mainitsee.

Samoilla linjoilla on Asta Komulainen.

– Kajaanin Soldiers of Odin ei ole aiheuttanut isompaa keskustelua henkilökunnan keskuudessa, eikä asiakkailta ole kuulunut kannanottoja ainakaan meidän korviin.

Käsittelyaika keskimäärin neljä kuukautta

Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna Suomeen saapui kaikkiaan 32 476 turvapaikanhakijaa (siirryt toiseen palveluun). Viime vuonna tehtiin 7 466 turvapaikkapäätöstä. Näistä päätöksistä myönteisiä on ollut 1 879, kielteisiä 1 307 ja rauenneita 3 186. Tutkimatta on jätetty 1 094 hakemusta.

Turvapaikkahakemusten käsittelyaika (siirryt toiseen palveluun) vaihtelee ja keskimäärin se on noin neljä kuukautta. Tavoitteena on, että viime syksynä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemukset olisi käsitelty kesän aikana.