Sisällissota päättymässä Etelä-Sudanissa – kapinallisjohtajasta varapresidentti

Etelä-Sudanin presidentti ja varapresidentti joutuivat pian maan itsenäistymisen jälkeen riitoihin, joista laajeni veriseksi sisällissodaksi. Nyt maassa palattiin sotaa edeltävään vallanjakoon.

Ulkomaat
Salva Kiir ja Riek Machar
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (oik.) ja varapresidentti Riek Machar.Phillip Dhil, Daniel Getachew / EPA

Toiveet ovat nousussa maailman nuorimman valtion, Etelä-Sudanin sisällissodan päättymiseksi. Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir nimitti eilen torstaina kapinallisjoukkojen johtajan Riek Macharin maan varapresidentiksi.

Etelä-Sudan irtautui Sudanista vuonna 2011. Maan väestö jakautuu useisiin heimoihin, joista tärkeimmät ovat dinkat ja nuerit. Dinkoja edustava Kiir nousi tuolloin presidentiksi ja nuereja edustava Machar varapresidentiksi.

Pian miehet joutuivat kuitenkin erimielisyyksiin, mistä alkoi verinen sisällissota eri heimoryhmittymien välillä.

Afrikan maat ja monet länsimaat ovat talouspakotteiden uhalla painostaneet Etelä-Sudanin johtajia lopettamaan erimielisyytensä.

Elokuussa Kiir ja Machar allekirjoittivat rauhansopimuksen. He sopivat luovansa tammikuussa väliaikaisen hallituksen, jossa ministerinpaikat jaetaan eri ryhmien kesken.

Rauhansopimuksen mukainen tulitauko on rikkoutunut usein. Välittäjinä toimineita tahoja askarruttaa, kuinka paljon Kiir ja Machar itse asiassa kykenevät vaikuttamaan taustallaan olevien aseellisten joukkojen toimintaan.

Macharin paluu maan toiseksi korkea-arvoisimpaan tehtävään on kuitenkin merkittävä askel rauhantilan saavuttamiseen. Macharin johtama Sudanin kansan vapautusliike SPLM-IO totesi, että päätös Macharin nimityksestä tuli yllättäen, mutta oli tervetullut, kertoo Sudan Tribune -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, Yle