Hyppää sisältöön

Jätevettä vuosi ympäristöön useilla pumppaamoilla: "Tällaista ei pitäisi tapahtua ikinä"

Runsas vesimäärä on täyttänyt viemäriputket varsinkin pääkaupunkiseudun pohjoisoissa. Jätevettä on vuotanut ympäristöön ainakin viidellä jätevedenpumppaamolla. HSY:n arvion mukaan jätevesi on kuitenkin ollut laimeaa eikä näy ympäristössä.

Vantaanjoen yläjuoksulla Riihimäellä on vuoden 2004 tulvan jälkeen tehty paljon töitä, jotta sama ei toistuisi. Talvella joen pohjaa ruopattiin siltojen kohdalta virtauksen parantamiseksi. Tiistaina vesi oli jo selvästi noussut. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Nurmijärven kirkonkylän jätevedenpuhdistamolta on valunut pitkin viikkoa jätevettä Vantaanjokeen. Tiistaista lähtien osittain käsiteltyä jätevettä on vuotanut satoja kuutioita Kissanojan kautta joen pääuomaan.

Päästö on vähenemään päin, mutta jatkuu vieläkin.

– Jätevesipäästö aiheuttaa vesistössä happivajetta, jopa täydellistä hapettomuutta, joka tappaa kalat ja pohjaeläimet. Näin kylmään veteen tullessaan jätevesipäästön vaikutus on kuitenkin lievempi. Jos samanlainen jätevesipäästö olisi sattunut heinäkuussa, vaikutus olisi paljon pahempi, sanoo Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm Virtavesien hoitoyhdistyksestä.

"Asukkaiden ei tarvitse olla huolissaan"

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY:N) alueen jätedenpumppaamoista jätevettä on vuotanut vesistöön noin viidellä pumppaamolla. Kaikkiaan jäteveden pumppaamoja on alueella 500. Ongelmia on ollut eniten viemäriverkkoalueen pohjoisosissa, Pohjois-Vantaalla ja Pohjois-Espoossa.

Ympäristöön vuotaneet jätevesimäärät olleet pumppaamoilla noin 10 kuution verran, kun koko jäteveden kokonaismäärä liikkuu miljoonassa kuutiossa.

– On tämä poikkeuksellista eikä tällaista tapahdu joka vuosi. Varsinkin talvitulvat ovat harvinaisia, yleensä ongelmat tulevat vasta maalis-huhtikuussa, kertoo HSY:n jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Tommi Fred.

Ympäristöön vuotanut jätevesi on viemärivettä, josta suurin osa on sade- ja lumensulamisvettä.

– Sanoisin, että on ikävää, että jätevettä pääsee ympäristöön eikä sellaista pitäisi ikinä tapahtua. Vaikutukset ympäristöön ovat kuitenkin pienet, koska jätevesi on nyt runsaan vesimäärän vuoksi laimeaa. Asukkaiden ei tarvitse olla tilanteesta huolissaan, Fred arvioi.

Tilanne jätedenpumppaamoilla on jo rauhoittumaan päin. Perjantaina HSY:n pumppaamoista enää yhdellä on täytynyt siirtää jätevettä loka-autoilla muualle täysien putkien vuoksi. Jos vettä sataa paljon lisää, tilanne voi vielä vaikeutua, koska viemäriputket ovat yhä melko täynnä vettä.

.
.