Homeinen työpaikka käyttökieltoon – McDonald'sin ja ABC-ketjun alihankkijan työntekijöitä sairaana

Työsuojeluviranomainen sulki Salicon vihannestehtaan tuotantotilan sisäilmaongelmien takia. Tehtaan suurin asiakas on McDonald's. Salico toimittaa vihanneksia myös ABC-ketjun ravintoloihin. Esimerkiksi McDonald'sin mukaan ongelma ei kosketa heitä, koska heidän ravintoloissaan ei myydä homeisissa tiloissa tuotettuja vihanneksia.

Kotimaa
Jäävuorisalaatteja linjastolla.
Yle

Työsuojeluviranomainen on määrännyt juvalaisen Salicon vihannestehtaan tuotantotilan käyttökieltoon. Salico on yhtiö, jonka tuotteista suurimman osan ostaa McDonald's ja ABC-ketjun ravintolat. Salicon työntekijöistä kaksi on sairastunut yhtiön tiloissa olevan homeongelman takia. Lääkäri on todennut sairastumisten johtuvan homeesta. Käyttökielto rapsahti, koska yhtiö ei korjannut homeongelmaa kehotuksista huolimatta.

Salicon tuotantotiloista todettiin terveyden vaarantavia sisäilmaongelmia jo vuonna 2011.

– Lääkäri totesi työntekijän sairastuneen homeitiöiden takia. Tuolloin vihannestehdas ryhtyi lain vaatimiin toimenpiteisiin ja tilasi paikalle Työterveyslaitoksen tekemään tutkimukset. Yhtiön edustajat kertoivat työsuojelutarkastajalle, että he ryhtyvät noudattamaan Työterveyslaitoksen antamia suosituksia, ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

– Viime vuoden lopulla saimme kuitenkin tietää, että lääkäri oli todennut toisenkin työntekijän sairastuneen tuotantotilojen sisäilmaongelmien takia. Tarkastaja teki uuden tarkastuksen ja totesi, että Salico oli tehnyt vain osan Työterveyslaitoksen suosittamista toimenpiteistä.

Työsuojeluviranomainen ilmoitti Salicon johdolle perjantaiaamuna, että homeiset tuotantotilat on suljettava ja eristettävä jäljelle jääneistä tiloista.Sisäilma- ja homeongelmat ovat niin tavanomaisia esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa, että työsuojeluviranomaisen päätös laittaa tilat käyttökieltoon on poikkeava.

– Se on aika poikkeuksellista. Niitä ei tule montakaan vuodessa. Yleensä työnantajat ryhtyvät lainvaatimiin toimenpiteisiin, jolloin viranomaisen ei tarvitse puuttua näin voimakkaalla tavalla, Pelkonen sanoo.

"Homeiset tilat jäävät pois käytöstä joka tapauksessa"

Salico valmistaa 5,4 miljoonaa kiloa salaattia vuodessa. Salicon toimitusjohtaja Jari Laaksonen sanoo, ettei käyttökiellolla ole vaikutusta yhtiön tuotantoon, sillä homeiset tilat suljetaan ensi viikolla.

– Kyseessä ovat meidän vanhat tuotantotilamme, jotka suljettiin vuonna 2012 kun uusi tehtaamme valmistui. Vuonna 2014 otimme tilat väliaikaisesti uudelleen käyttöön. Pakkasimme siellä 6kg kaalipakkauksia. Siirrämme kaalin pakkauksen ensi viikolla uuteen tehtaaseen, Laaksonen sanoo.

Salico päätti ottaa homeiset tilat käyttöön tietäen, että yksi henkilö oli jo sairastunut lääkärin mukaan homeitiöiden takia ja työsuojeluviranomainen oli kehottanut laittamaan tilat kuntoon.

– Tiesimme, että siellä on hometta, mutta vanhoja tiloja ei ole järkeä ryhtyä enää korjaamaan. teimme siellä vuonna 2011 joitakin Työterveyslaitoksen kehottamia korjauksia. Emme katsoneet, että tilojen väliaikaisella käytöllä olisi vaikutusta työntekijöiden terveyteen.

Vuonna 2015 toisenkin työntekijän kuitenkin todettiin sairastuneen homeen takia.

– En kiistä, etteikö sairastuminen olisi voinut johtua meidän tiloistamme, mutta henkilöllä, joka sairastaa astmaa, on voinut tulla terveysongelmia muistakin lähteistä, ei välttämättä meidän tiloistamme, Laaksonen sanoo.

Salicon toimitusjohtaja: Kaalit turvallisia

Laaksosen mukaan homeisissa tiloissa pakattu kaali on turvallista syödä.

– Ei tällä voi olla mitään vaikutusta kaalin laatuun. Kaikissa tuotteissa on valmiina homeita ja hiivoja ennen niiden pesuprosessia. Tiloilla ei ole vaikutusta tuoteturvallisuuteen.

McDonald'sin mukaan Salicon home-ongelma ei kosketa heitä, koska yhtiö ostaa Salicolta salaattia eikä kaalia. Salaatteja käsitellään vain Salicon uusissa tiloissa.

Myöskään ABC-ketjun ravintoloissa ei myydä Salicon kaalia, vaan salaattia, kertoo eteläsavolaisen Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupanjohtaja Iiro Siponen.

– Me auditoimme tuotantotiloja paljon ulkomaillakin ja tarkistamme, että asiat ovat kunnossa, eikä esimerkiksi lapsityövoimaa käytetä. Kyllä hommien pitää olla kunnossa. Suomessa omavalvonnan ja viranomaisvalvonnan pitäisi olla hyvällä tolalla, mutta tottakai me huolta kannamme ja seuraamme jos jotakin laiminlyöntejä tapahtuu, Siponen sanoo.