1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pörssissä rytisee – "Nyt ei kannata lähteä panikoimaan"

Pörssin liikkeiden liika veikkailu ei kannata, sanovat Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri aamu-tv:ssä. Ajallisesti hajauttamalla osakesijoittaja ostaa vähän kerrallaan niin huonoina kuin hyvinä aikoina.

Kotimaan uutiset
Juha Hietasen kanssa pörssistä keskustelivat toimitusjohtajat Sari Lounasmeri sekä Antti Lahtinen.
Kymmenet suomalaisyhtiöt ovat tällä viikolla kertoneet tuloksistaan, joukossa niin parantajia kuin heikentäjiä, mutta pörssissä ei nyt tunnu olevan uskoa tulevaisuuteen. Hyvässä kunnossa olevia yhtiöitäkin lyödään lujaa. Miltä talous yhtiöiden ja sijoittajien kannalta näyttää? Vieraina Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Alkuvuoden aikana pörssikurssit ovat luisuneet niin Helsingissä kuin maailmalla. Laskumarkkinoilla osakkeet ovat alennusmyynnissä, mutta sijoituspäätöksiä harkitsevalle riskinä on se, että kukaan ei tiedä tarkalleen missä vaiheessa sesonkia tällä hetkellä mennään.

– Jos on säästöjä osakkeissa, niin nyt ei kannata hirveästi lähteä myymään tai panikoimaan, Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen neuvoo.

Myöskään osakeostoksille hötkyily ei kannata. Lahtinen tarjoaa osakesijoittajalle ratkaisuksi ajallista hajauttamista. Pieniä summia kuukausittain sijoittamalla ostaa joskus kalliilla, joskus halvalla, mutta ajan mittaan riski tasoittuu.

– Osakesijoittamista harkitseville tämä saattaa olla hyvää aikaa varovasti aloittaa, mutta sellaista all-in tyyppistä sijoitusta ei kannata tässä markkinatilanteessa tehdä, Lahtinen sanoo.

– Ei kannata liikaa ajoittaa niitä ostoja tai myyntejä, koska siinä voi osua väärään.

Myös Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on ajallisen hajauttamisen kannalla.

– Jos on sijoitussuunnitelma, niin ei ole syytä miksei jatkaisi sen noudattamista. Hiljalleen pieniä paloja kerrallaan on kaikenlaisissa markkinatilanteissa hyvä lähestymistapa, Lounasmeri sanoo.

Ei kaikkia munia samaan koriin

Hajauttaminen on sijoittajalle tärkeää ajankohdan valitsemisen lisäksi myös osakkeita poimittaessa. Erilaisilla maantieteellisillä alueilla ja toimialoilla toimivien yritysten osakkeita omistaessa kaikki munat eivät ole samassa korissa. Lounasmeren mukaan riittävän maantieteellisen hajautuksen saa jo Helsingin pörssin yhtiöiden kautta.

– Helsingin pörssissä toimivien yhtiöiden asiakkaat ovat hyvin laajoilla alueilla. Toiset yhtiöt hyötyvät jos Yhdysvalloissa talous lähteen nousuun, toiset taas jos Kiinassa menee paremmin.

Se, kannattaako osakkeisiin säästäminen ylipäätään, riippuu jokaisen henkilökohtaisesta tilanteesta.

– Jos rahantarve on tulossa pian, niin ei kannata välttämättä ottaa riskiä, Osakesäästäjien Keskusliiton Lahtinen sanoo.

Jos välitöntä rahanmenoa ei ole näköpiirissä ja osakkeita voi pitää hallussaan vuosia tai jopa vuosikymmeniä, on osakemarkkinoille sijoittaminen Lahtisen mukaan järkevää.

– Vaikka arvonnousua ei olisi näköpiirissä, tuovat yritysten maksamat osingot tuottoa, Pörssisäätiön Lounasmeri muistuttaa.

Lue seuraavaksi