Pirkka-Pekka Petelius neuvoo vanhempia: Älkää jättäkö lasta yksin pelaamaan, lukekaa satuja

Näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen mielestä nykyvanhemmat eivät lue lapsille tarpeeksi. Petelius kertoo lapsille satuja maaliskuussa alkavassa Yle TV2:n Iltasatu-ohjelmassa.

kirjallisuus
Pirkka-Pekka Petelius Aamu-tv:ssa 12. helmikuuta.
Tähtihetkessä Pirkka-Pekka Petelius luki aamusadun ja puhui unohdettujen satujen puolesta. TV2:ssa alkaa maaliskuussa Iltasatu-ohjelma, jossa Petelius kertoo satuja ympäri maailmaa.

Lasten lukemisen vähentymisestä ollaan huolissaan niin kouluissa, kodeissa kuin tutkijapiireissäkin. Etenkin pienten lasten kohdalla lukemisvastuu on vanhemmilla. Tutkimuksien mukaan lapsille kerrotut sadut esimerkiksi kehittävät lapsen kieltä, edistävät tulevaisuuden koulumenestystä ja opettavat käsittelemään tunteita.

Yle TV2:ssa maalikuussa alkavassa Iltasatu-ohjelmassa Pirkka-Pekka Petelius lukee lapsille satuja maailman eri kolkista. Alun perin Iltasatu tuli tutuksii Pikku Kakkosessa Lasse Pöystin lukemana 1970-luvulla.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vieraillut näyttelijä on huolissaan siitä, että vanhemmat ovat unohtaneet satumaailman.

– Satu on nykymediassa kuvallisesti riisutuin kerrontamuoto. Siinä on ihminen, joka kertoo toiselle suullisesti tarinaa ja siihen pitää luottaa. Sen me olemme kadottaneet. Hiljattain tuli tutkimus, että päiväkoti-ikäiset ja esikouluikäiset lapset osaavat yhä harvemmin puhua. Miten lapsi oppisi puhumaan, jos hänelle ei puhuta itselleen, pohtii Petelius.

Hänen mukaansa sadun parissa vietetty hetki on parhainta laatuaikaa, siinä iällä tai sukupuolella ei ole väliä.

– Vanhemmuudesta on tullut suorittamista. Viedään HopLoppiin tai laitetaan lapsi yksin pelaamaan. Ei lapsi sitä halua. Lapsi haluaa, että hänen kanssaan ollaan.

Joka ainoa sana on tarpeellinen

Iltasatu-ohjelmassa on luvassa 20 satua. Joukossa on tuttuja satuja Punahilkasta lähtien, mutta myös aikaisemmin suomentamattomia afrikkalaisia satuja.

Erään tutkimuksen mukaan vanhemmat pitävät monia vanhoja klassikkosatuja liian pelottavina lapsille. Peteliuksen mielestä lasta saa myös jännittää sadun parissa.

– Sadussa voi olla prinsessa ja hallita maailmaa tai tulla susilauman raatelemaksi. Se voi pelottaa ihan hirveästi. Satujen maailma tarjoaa lapsille kaikkea pelottavaa, jänskää tai aivan ihanaa.

Vanhojen satujen lisäksi Petelius haluaisi kertoa lapsille myös aivan uusia satuja, joissa voisi käsitellä tavallista arkeakin. Aiheina voivat olla esimerkiksi kaupparetki tai lätkäharjoituksiin lähteminen.

– Tarinan kertominen lapsille on meidän aikuisten oppivelvollisuus.

Konkarikertoja vinkkaa vanhempia panostamaan jokaiseen sanaan myös omissa satutuokioissa.

– Meillä oli teatterikorkeassa sellaisia harjoituksia, joissa joka ainoa sana oli tarpeellinen ja toi jonkun mielikuvan. Sana synnyttää kokonaisen maailman ja silloin tarina alkaa elää.