Newyorkilaiselle poliisille tuomio mustan miehen ampumisesta

Seinästä kimmonnut luoti tappoi Akai Gurleyn, 28, marraskuussa 2014. Poliisi kertoi tapauksen olleen vahinko.

Ulkomaat
Akai Gurleyn isä poikansa hautajaisissa New Yorkissa 5. joulukuuta 2014.
Akai Gurleyn isä poikansa hautajaisissa New Yorkissa 5. joulukuuta 2014.Richard Perry / EPA

Aseettoman mustan miehen pimeässä rappukäytävässä ampunut poliisi syyllistyi tappoon, newyorkilainen oikeus päätti torstaina.

Vasta työssään aloittanut Peter Liang partioi marraskuussa 2014 Brooklynissä parinsa kanssa ja veti aseensa esiin astuessaan pimeään rappukäytävään. Liangin oman todistajanlausunnon mukaan hän oli kuullut yllättävän äänen, minkä takia hänen sormensa lipsahti liipaisimelle ja ase laukesi.

Liang sanoi katsoneensa ensin taskulampulla, mutta kun ketään ei heti näkynyt, hän jäi riitelemään parinsa kanssa siitä, kumpi ilmoittaisi laukauksesta esimiehelle.

Sitten hän meni etsimään luotia, kuuli ääniä – ja löysi haavoittuneen Akai Gurleyn, 28, jonka itkevä tyttöystävä yritti saada tätä virkoamaan. Luoti oli osunut alemmassa kerroksessa olleeseen Gurleyyn seinän kautta.

Liang hälytti ambulanssin, mutta myönsi oikeudessa, että ei ollut auttanut Gurleyn tyttöystävää ensiavussa. Gurley kuoli vammoihinsa.

Syyttäjien mukaan Liang oli käsitellyt asettaan varomattomasti ja hänen oli äänistä täytynyt ymmärtää, että joku oli lähellä. Lisäksi Liang ei ollut tehnyt juuri mitään Gurleytä auttaakseen.

Puolustuksen mukaan kyseessä oli vahinko. Liangin tukijat ovat sanoneet, että hän joutuu tuomiollaan maksamaan muiden tekemistä vääryyksistä. Poliisien mustiin kohdistama väkivalta nousi laajan julkisen keskustelun kohteeksi Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun valkoinen poliisi ampui mustan 18-vuotiaan Michael Brownin Fergusonissa St. Louisin lähellä kesällä 2014.

Liangin rangaistus ilmoitetaan 14. huhtikuuta. Hän voi saada enintään 15 vuoden vankeustuomion.

Lähteet: AP, AFP, Reuters