Punaiselta Ristiltä synkkä arvio: Nälkiintyminen voi uhata miljoonia Zimbabwessa

Eteläinen Afrikka kärsii voimakkaan El Niño -sääilmiön tuomasta kuivuudesta. Zimbabwessa lähes kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan ruoka-apua. Maaseudulla syödään bataatin lehtiä, eivätkä lapset enää jaksa kulkea kouluun.

Ulkomaat
Kuivuudesta kärsivä lehmä makaa maassa Zimbabwessa.
Kuivuudesta kärsivä lehmä Chisumbanjen alueella Zimbabwessa.Aaron Ufumeli / EPA

– Käsillä on kriisi. Ihmishenkiä on vaarassa.

Näin kuvaa kuivuudesta kärsivän Zimbabwen tilannetta maan Punaisen Ristin pääsihteeri Maxwell Phiri, joka vierailee parhaillaan Suomessa.

Zimbabwen alue on tunnettu vanhastaan Afrikan vilja-aittana, mutta viime aikoina sateet eivät ole tulleet normaalisti. Loka-tammikuussa sademäärä on ollut alle neljännes tavanomaisesta.

Ruoka-apua tarvitsee Zimbabwen hallituksen mukaan nyt 2,8 miljoonaa ihmistä eli jopa neljännes kansasta. Määrä tulee todennäköisesti vielä nousemaan.

– Näitä ihmisiä voi uhata nälkiintyminen, jos apua ei saada pian, pääsihteeri Phiri varoittaa.

Ruoaksi puuroa bataatin lehdistä

Zimbabwessa ensi huhtikuun maissisadosta on tulossa surkea. Eikä tilannetta helpota se, että myös viime vuonna sato oli huono ja jäi puoleen edellisvuotisesta.

Maaseudulla perheet, jotka ennen söivät kolme kertaa päivässä, saavat nyt syödäkseen ehkä yhden aterian, Maxwell Phiri sanoo.

Maxwell Phiri
Zimbabwen Punaisen Ristin pääsihteeri Maxwell Phiri.Maria Tolsa / Yle

– Eikä kyse ole mistään tasapainoisesta ruokavaliosta, vaan ruoaksi saatetaan keittää ravintoköyhää puuroa bataatin lehdistä.

Myös karjaa on kuollut kuivuuden takia tuhansittain, ja muun muassa vetojuhdista on pulaa. Maaseudulla näkee vedenhakumatkalla olevia ihmisiä kiskomassa itse kärryjään.

Eniten kärsivät kaikkein köyhimmät kuten perheet, joissa on vain orpoja ja vanhuksia. Punaisen Ristin mukaan tuhannet lapset ovat lopettaneet koulunkäynnin, koska perheillä ei ole siihen varaa, eivätkä lapset jaksa kulkea kouluun ilman ruokaa.

Maaseudun pienviljelijöiden lisäksi kuivuudesta kärsivät myös kaupunkien köyhät.

William Machingo kuokkii maissipeltoaan Zimbabwessa.
Maanviljelijä William Machingo hoitaa maissipeltoaan eteläisessä Zimbabwessa.Aaron Ufumeli / EPA

– Normaalioloissa maalaiset tulevat kaupunkeihin myymään tuotteitaan, ja samalla kaupunkilaiset tekevät heidän kanssaan kauppaa. Zimbabwen taloudelle on katastrofi, jos sateita ei jatkossakaan saada, Phiri sanoo.

Ruokapulan taustalla myös hallituksen politiikka

Kuivuus koettelee Zimbabwen lisäksi muitakin eteläisen Afrikan maita, muun muassa Malawia, Mosambikia, Madagaskaria, Sambiaa ja Etelä-Afrikkaa.

Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viime vuoden loppupuoli oli monin paikoin kuivin 35 vuoteen. Eri arvioiden mukaan alueella noin 30 – 40 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun tarpeessa.

Zimbabwessa ruokapulasta on kuitenkin kärsitty jo pitkään.

Maan itsevaltaisella presidentillä Robert Mugabella on ollut tapana syyttää ruoantuotannon ongelmista niin ilmastonmuutosta kuin länsimaiden ihmisoikeustilanteen takia asettamia pakotteitakin.

Mugaben vastustajien mukaan taas vähintään osasyynä on presidentin vuosituhannen vaihteessa käynnistämä maareformi, jossa valkoisten omistamat suurtilat oli määrä jakaa köyhille pienviljelijöille. Arvostelijoiden mukaan se romahdutti maatalouden.

Kyläläiset keräävät avustusjärjestön jakamaa ruokaa maasta Zimbabwessa.
Kyläläiset keräävät avustusjärjestön jakamaa ruokaa Chisumbanjen alueella Zimbabwessa.Aaron Ufumeli / EPA

Kansainvälisesti eristetyllä, talousongelmissa kyntävällä Zimbabwella ei ole varaa ratkaista akuuttia kriisiä ostamalla ruokaa ulkomailta. Viime viikolla hallitus julisti hätätilan ja pyysi avustusjärjestöiltä ja paikallisilta yrityksiltä 1,4 miljardia euroa säästääkseen miljoonat nälänhädältä.

Zimbabwen Punaisen Ristin pääsihteerin Maxwell Phirin mukaan summa olisi vähintäänkin hyvä alku, jos se saataisiin kokoon.

Apua tarvitsevien määrä kasvaa kuitenkin koko ajan nopeasti.

Voimakas El Niño tuo kuivuutta – ja sateita

Eteläisen Afrikan lisäksi myös Pohjois- ja Itä-Afrikassa kärsitään parhaillaan kuivuudesta. Esimerkiksi Etiopiassa tilannetta on kuvattu pahimmaksi vuosikymmeniin. Etiopian Punainen Risti on arvioinut avuntarvitsijoiden määrän nousevan tänä vuonna 15 miljoonaan.

Syypäänä kuivuuteen pidetään muutaman vuoden välein toistuvaa sääilmiötä El Niñoa, jota ilmastotutkijat ovat kuvanneet nyt ennennäkemättömän voimakkaaksi.

Afrikkaan El Niño on tuonut kuivuuden lisäksi myös rankkasateita, joista on kärsitty muun muassa Keniassa ja Ugandassa.

Kuolleen lehmän pääkallo maanviljelijä Amion Zezayin tilalla Zimbabwessa.
Kuivuus on tappanut Zimbabwessa paljon karjaa. Myös maanviljelijä Amion Zezayi on menettänyt lehmiään.Aaron Ufumeli / EPA