1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Putinin uhkapeli maailmalla on yllättänyt lännen"

Venäjä vie ja länsi vikisee varsinkin Syyriassa, monet asiantuntijat sanovat. EU:n Venäjä-politiikka on hajanaista ja Yhdysvallat pysyttelee taka-alalla.

Asiantuntijoiden mukaan länsi on ollut Venäjän vietävänä Syyrian ja Ukrainan sodissa. Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Venäjä on saanut toimia Syyriassa yllättävänkin vapaasti. Muun muassa Christian Science Monitor -lehden haastattelemat asiantuntijat (siirryt toiseen palveluun) arvioivat, että Venäjän toimet Syyriassa ovat saaneet Yhdysvaltain hallinnon hämilleen.

Samansuuntaisesti ajattelee Ylen kysymyksiin vastannut EastWest-instituutin vanhempi tutkija Franz-Stefan Gady Washingtonissa.

Franz-Stefan Gady. Kuva: EastWest-instituutti.

Näyttävätkö länsimaat Venäjän rinnalla heikoilta Syyriassa?

"Sotilaallisen ja poliittisen tahdon osalta kyllä! Venäjä tekee Syyriassa enemmän lentoja yhdessä päivässä kuin jotkut liittouman jäsenet viime kuukausien aikana yhteensä.

Putin on onnistunut ainakin siinä, että Syyriaan ei saa enää rauhaa ilman Venäjää.

tutkija Franz-Stefan Gady

Ratkaisevaa on kuitenkin läsnäolo. Venäläisiä sotilaita on Syyrian armeijan ja hallintoa tukevien joukkojen parissa. Alueellisissa komentokeskuksissa ja armeijan päämajassa on heidän neuvonantajiaan."

Ovatko Venäjän viime aikojen ilmaiskut olleet yllätys länsimaille?

"Kyllä, erityisesti poliitikoille. Venäjä on osoittanut vääräksi näkemyksen, että Syyrian sotaa ei ole mahdollista ratkaista sotilaallisesti.

Länsiliittoumallehan se ei olekaan mahdollista, koska sotatoimia rajoittaa tiukka säännöstö ja pyrkimys välttää siviiliuhreja sekä omia uhreja.

Putin pelaa poliittis-sotilaallista uhkapeliä. Tällä hetkellä hän näyttää olevan voitolla ja saavan aikaiseksi Syyriassa asioita, joilla on pysyvää vaikutusta."

Kuinka paljon EU:lla ja Yhdysvalloilla on vaikutusvaltaa Venäjään?

**"**Todella vähän tällä hetkellä. EU:lla ei ole yhteistä säveltä. Se on ollut Venäjän hybriditaktiikan vietävänä niin Syyrian kuin Ukrainan kriisissä.

Venäjän vastaiset pakotteet aiheuttavat närää monissa maissa.Esimerkiksi Itävallan liittokansleri on kyseenalaistanut pakotteet, vaikka Itävalta tukee niitä virallisesti.

Yhdysvalloilta puuttuu strategista kärsivällisyyttä Venäjän kanssa. Se keskittyykin nyt enemmän Aasian ja Tyynenmeren alueeseen. Putin on onnistunut ainakin siinä, että Syyriaan ei enää voi tulla rauhaa ilman Venäjän panosta."