Kerran kipeytynyt selkä voi jäädä pysyvään valmiustilaan – selkäkivun syyt pitää selvittää

Kipeää selkää hoidetaan usein lääkkeillä tai hieronnalla. Nekin voivat riittää, mutta fysioterapeutti Virpi Mäkelän mukaan selän hoidossa pitäisi selvittää myös kivun alkuperä ja jopa hoidettavan elämäntilanne kokonaisuutena. Syyt kipuun saattavat löytyä niin työstä kuin kotoakin.

Selkäkipu on taattu, jos työpäivät istuu näin. Kuva: YLE / Lahti

Selkä kipeytyy monesta eri syystä. Selässä voi olla rakenteellisia ongelmia, noidannuoli aiheuttaa tuskaa tai kipu on jo pitkään ollut kroonista. Kroonisen kivun taustalla voivat olla esimerkiksi psykososiaaliset syyt.

– Jos henkilöllä on ollut joku akuutti selkäkipu ja sitä ei ole hoidettu hyvin. Silloin kipu pääsee kroonistumaan.

– Selkään tulee, niin kuin me kutsumme, keltaisia lippuja. Keho on herkistynyt, eikä ihminen uskalla sitä käyttää optimaalisesti. Kehoa pitää käyttää, sanoo fysioterapeutti (OMT) Virpi Mäkelä Fysios Joensuusta.

Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistyksen mukaan Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

Fysioterapeutti Virpi Mäkelä korostaakin, että selkäkipujenkin yhteydessä pitäisi pyrkiä selvittämään syyt kivun taustalla. Kivusta kärsivän kanssa keskustellaan ja pohditaan muun muassa tilanteita, joissa kipua syntyy. Kun ongelman taustat on selvitetty, voidaan edetä hoidossa eteenpäin.

– Istuminen on pahinta. Se on passiivista toimintaa lannerangalle. Siksi pienikin liike on lannerangalle lääke.

Siinä tulee kipuspasmi, eli lihakset ylläpitävät kipuasentoa, joka pitää saada rentoutettua pois.

Virpi Mäkelä

Istumistyöhön voi vaikuttaa esimerkiksi sähköpöydillä, joilla voi moottorin avulla nostaa ja laskea pöydän korkeutta aina tarpeen mukaan.

Selkäkipu voi iskeä myös odottamatta noidannuolena.

– Siinä tulee kipuspasmi, eli lihakset ylläpitävät kipuasentoa, joka pitää saada rentoutettua pois. Siten kehon PH-arvo paranee, kun päästään suoraan ryhtiin, sanoo Mäkelä.

Virpi Mäkelä kertoo, että noidannuoli voi ilmaantua helposti ihmisen taipuessa eteenpäin, eikä keho ole hallussa, tai kehossa on rakenneheikkoutta.

Selkäkivun iskiessä olisi pyrittävä ottamaan lepoasento, jossa raajat laitetaan koukkuun. Siinä asennossa helpotetaan painetta alaselästä, jolloin hermoissa ei ole jännitystä.