1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä kieltää toisinajattelijoita auttaneen ihmisoikeusjärjestön

Agora Human Rights Association on antanut oikeusapua mm. Pussy Riot -yhtyeelle ja Aleksei Navalnyille.

Agora-järjestön johtaja Pavel Chikov kuvattuna 2. marraskuuta 2014. Kuva: Paul Sigve Amundsen / EPA

Venäläinen oikeusistuin on kieltänyt ihmisoikeusjärjestö Agora Human Rights Associationin. Asiasta kertoo Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) -järjestö.

Agora on lakiasioihin keskittynyt järjestö ja se on antanut oikeusapua monille tunnetuille toisinajattelijoille, kuten feministiselle punkyhtye Pussy Riotille ja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille.

Järjestön kieltäminen perustuu vuonna 2012 hyväksyttyyn lakiin, jonka puitteissa ulkomailta tukea saavat järjestöt luokitellaan "ulkomaisiksi agenteiksi".

Jouduttuaan kyseiselle listalle Agora lopetti ulkomaisen avun vastaanottamisen ja anoi, että se poistettaisiin listalta. Tästä huolimatta tämän vuoden tammikuussa Venäjän oikeusministeriö nosti syytteen Agoraa vastaan syyttäen sitä em. lain rikkomisesta.

Ministeriön mukaan järjestö on myös ylittänyt toimivaltuutensa ja rikkonut lisäksi veromääräyksiä.

Agora-järjestö aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

– Ei ole epäilystäkään, etteivätkö Venäjän viranomaiset halua pysäyttää Agoran ihmisoikeustyötä ja että oikeusjärjestelmää hyväksikäytetään tähän tavoitteeseen, sanoo Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian alueen toiminnanjohtaja Hugh Williamson.