Aidon kylätunnelman resepti: Päiväkoti ja vanhainkoti pistivät hynttyyt yhteen

Lahdessa on tänä vuonna avattu uusi yksityinen päiväkoti, jonka rinnalle on samalla noussut vanhainkoti. Päiväkodin ja vanhusten hoivakodin yhteiselolla saadaan aikaan kylätunnelma, josta hyötyvät kaikki.

Kotimaa
Vanhuksia ja lapsia askartelemassa

Lahdessa on vastikään otettu käyttöön uusi päiväkoti sekä hoivakoti. Kiinteistöt sijaitsevat vieri vieressä, tarkoituksella. Ajatus on, että vanhukset ja lapset olisivat usein tekemisissä keskenään, eivät vain jouluna tai muina juhlapyhinä.

Lapset ovat ehtineet kyläillä vanhusten luona vasta muutaman kerran, mutta molemmista taloista kerrotaan, että toiminnalle on ollut tilausta.

Tulee mukavaa meteliä kun yleensä on niin hiljaista.

Anna-Liisa Söderström

– Olemme tähän mennessä käyneet hoivakodissa muun muassa jumppaamassa, laulamassa ja ruokailemassa. Lapset ovat aivan innoissaan, heti ollaan laittamassa kenkiä jalkaan ja valmiina hilppasemaan pihan poikki kylään, kertoo päiväkoti Onnimannin johtaja Maisa Jokinen.

Myös seniorit osaavat jo odottaa lasten vierailuja. Asukkaiden huoneiden ikkunoista näkeekin päiväkodin puolelle.

– Usein he menevät katsomaan, ovatko lapset tulossa käymään tai muuten vain seuraavat lasten leikkejä pihalla, kertoo Hoivakoti Vallesmannin vastaava ohjaaja Anu Pulkkinen.

Yhdessäolo synnyttää kylätunnelman

Palvelukeskuksia, joissa on lähetysten vanhuksia ja lapsia, on perustettu eri puolille maata, mutta opetusministeriöllä ei ole tarkkaa tietoa niiden lukumäärästä. Ministeriö on kuitenkin täysin toiminta-ajatuksen takana.

– Totta kai se on hyvä asia. Kaikilla lapsilla ei esimerkiksi ole isovanhempia ja toisaalta kaikilla vanhuksilla ei ole lapsenlapsia, yhdessäolo rikastuttaa molempia, toteaa opetusneuvos Kirsi Alila.

Vanhukset saivat elämyksiä ja heillä oli mahdollisuus kokea olevansa edelleen pystyviä ihmisiä.

Tuulikki Ukkonen-Miekkola

Tampereen yliopiston tutkija Tuulikki Ukkonen-Mikkolan muutaman vuoden takaisessa väitöskirjassa käsiteltiin sukupolvien kohtaamisia lasten ja vanhusten yhteisessä palvelukeskuksessa. Väitöksen mukaan hyödyt ovat suuret.

– Vanhukset saivat elämyksiä ja heillä oli mahdollisuus kokea olevansa edelleen pystyviä ihmisiä. Lapset saivat puolestaan itsetuntoa, joka tukee heidän sosiaalista kehittymistään.

Tutkija korostaa myös yhteisöllisyyden merkitystä.

– Eräänlainen kylätunnelma syntyy, kun lapset ja vanhukset saavat olla vapaasti tekemisissä keskenään. Silloin syntyy spontaaneja kohtaamisia, sanoo Ukkonen-Mikkola.

Opetusneuvos Kirsi Alila kuitenkin muistuttaa, että yhteiselo vaatii henkilökunnan osaamista ja suunnittelua.

– Asiakkaiden ehdoillla pitää toimia. Eivät kaikki vanhukset halua olla lasten kanssa tekemisissä.

Suunnitteilla yhteinen lelupäivä

Hoivakoti Vallesmannissa yhteistä aikaa voi käyttää vaikka pelaamalla pelejä, jotka soveltuvat sekä senioreille että lapsille. Hoivakodista on myös löytynyt ihan uusia leluja.

Eivät kaikki vanhukset halua olla lasten kanssa tekemisissä.

Kirsi Alila

– Vanhusten jumppapallot ovat erittäin mieleisiä lapsille. Pallot ovat heti kädessä, kun tänne astutaan sisään, naurahtaa Maisa Jokinen.

Vaikka tekemistä pitää olla, joskus pelkkä yhdessäolokin riittää.

– Vanhus voi ottaa lapsen syliin ja vaan jutella. Mitään valmista sapluunaa ei ole. Nyt olemme suunnitelleet yhteistä lelupäivää, kertoo Anu Pulkkinen.

"Virkistävää vaihtelua"

Anna-Liisa Söderström on yksi hoivakodin asukkaista. Vaikka hän sanookin pitävänsä yksinolosta ja esimerkiksi lukemisesta, lapset tuovat virkistävää vaihtelua.

Tänne tulee mukavaa meteliä, kun yleensä on niin hiljaista.

Anna-Liisa Söderström

– Tänne tulee mukavaa meteliä, kun yleensä on niin hiljaista. Lapset tuovat elämää.

Samaa mieltä on toinen asukas, Vesa Salminen.

– Se on kiva päivä, kun he tulevat. Lapset tuovat väriä harmaaseen arkeen. He ovat käyneet muun muassa leipomassa, ja nyt askartelimme kortteja.

Neljävuotias Kerttu Lintunen on yksi askarteljoista. Askartelu on mukavaa, mutta leikit vieläkin mukavampia.

– Sellainen leikki on paras, missä taistellaan robottien kanssa. Mutta minä en ole robotti, vaan tyttösankari!