"Teemme sitä, mitä joku meille gurumaisesti kertoo" – Repsahdamme, jos liikunnasta puuttuu nautinto

Liikunnassa on nähtävissä elämäntapojen uusavuttomuutta, jonka vuoksi vuodenaikojen vaihtelua ei osata hyödyntää. Myös kehon kuunteleminen on jäänyt.

kuntoliikunta
Mies ja nainen hölkkäävät kadulla.
Tiina Jutila / Yle

Paavo Nurmi -keskuksen lääkärin Harri Helajärven mukaan meillä on useasti liian mustavalkoinen ajattelumalli, kun liikumme kalenterivuoden eri aikoina. Liikunnasta ei pitäisi tulla suorittamista.

– Nautinnollisen liikunnan hyödyntäminen jää vähiin, kun pusketaan sitä mitä joku määrää, eikä tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Liikunnan vaihtelu ja eri vuodenaikojen hyödyntäminen jää vähäiseksi. Talvella liikunta voisi muodostua vaikka lumen luomisesta, jonka jälkeen tarvitse enää lähteä lenkille.

Helajärvi ottaa esimerkiksi squashin.

– Se on lajina fyysisesti hyvä. Mutta onko toimistossa työskentelevällä ihmiselle järkevää siirtyä kopista toiseen? Erityisesti keväällä ja kesällä on hyvä yhdistää liikunta ja raikas ulkoilma ja miettiä muita vaihtoehtoja kuin sisäliikuntaa.

Ei huomata esimerkiksi sitä, että tämän voisi tehdä toisella tavalla, kun on tällainen vuodenaika.

Harri Helajärvi

Suomalaiset ovat Helajärven mielestä liikunnassa suorituskeskeisiä. Myös kehon kuunteleminen on jäänyt.

– Mennään ja tehdään puoli tuntia, ja siinä kaikki. Mielestäni liikuntaan liittyy muitakin asioita kuin että saa tehtyä sen mitä kalenteri sanoo. Runttaamisella liikunta menee pisteiden, kalorien ja minuuttien laskemiseksi, sanoo Harri Helajärvi.

Lääkäri näkee liikunnassa jopa elämäntapojen uusavuttomuutta.

– Teemme sitä, mitä joku meille gurumaisesti kertoo tai mitä mittari sallii. Ei huomata esimerkiksi sitä, että voisi liikkua toisella tavalla, kun on tällainen vuodenaika.

Ei hautautumista sisälle, vaan kulkemista paikasta toiseen

Samoilla linjoilla on myös väitöskirjatutkija Kati Vähäsarja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Vähäsarja korostaa neljää vuodenaikaamme, jotka tarjoavat mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan.

– Vaikka liikuntavaihtoehtoja on monia, tulee liikunnasta yleensä säännöllistä vuodenajasta riippumatta ainoastaan silloin, kun liikunta itsessään tuottaa nautintoa.

Ulkoilu ja liikkuminen voivat tuottaa nautintoa, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä enemmän eläväksi.

Kati Vähäsarja

– Jos tällaista aidosti hyvää oloa tuottavaa liikuntamuotoa ei ole vielä löytänyt, seurauksena on usein kuukauden–parin liikuntarupeama, jota seuraa taas niin sanottu repsahdus, jolloin ei tule liikuttua. Sitten saattaa taas tulla jokin uusi laji, jota harrastetaan vähän aikaa innolla, kunnes taas vauhti hiipuu.

Vähäsarjasta hyvä olisi se, että otettaisiin luonnolliseksi tavaksi liikkua päivittäin ulkona paikasta toiseen.

– Mitään ei kannata tehdä siksi, että käsketään, vaan siksi, että ulkoilu ja liikkuminen voivat tuottaa nautintoa, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä enemmän eläväksi.

Syksyllä ja talvella ei kannata hautautua sisälle, vaan ottaa ilo irti vaihtelevista ulkoilukeleistä ja vuodenaikojen vaihtumisesta, summaa Vähäsarja.