Ulkoministeri Soini vahvisti: Aloite amerikkalaishävittäjien vierailulle tuli Yhdysvalloista

Oregonin kansalliskaartin F15-hävittäjäosasto tulee harjoittelemaan Suomeen alkukesällä nimenomaisesti Yhdysvaltojen pyynnöstä, vahvistaa ulkoministeri Timo Soini (ps.). Hävittäjäosaston vierailuun ei ulkoministerin mukaan liity mitään salailua. Koneet tulevat maahan aseistamattomina.

politiikka
Ulkoministeri Timo Soini Helsingissä 12. helmikuuta 2016.

Yle kertoi alkuviikosta hävittäjäosaston vierailusta. Tieto tuli täydellisenä yllätyksenä mm. eduskunnan puolustusvaliokunnalle lukuun ottamatta sen puheenjohtajaa Ilkka Kanervaa (kok.). Valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) liittyi Markus Mustajärven (vas.) kirjalliseen eduskuntakysymykseen, jossa puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) halutaan selvittävän, kenen aloitteesta hävittäjäosaston vierailu toteutetaan.

Alkuviikosta pidetyssä puolustusvaliokunnan kokouksessa kuultavana ollut ministeri Niinistö (ps.) ei Ylen saamien tietojen mukaan pystynyt tai halunnut asiaan vastata. Selvyyttä asiaan ei saatu hänen virkamiesavustajaltakaan.

Perjantaina ulkoministeri Soini vahvisti, että kutsu tuli nimenomaan Yhdysvalloista.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyy tietysti hyvä yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa, joka on myös hallitusohjelman mukaista, Soini valotti harjoituksen perusteita.

Hän arvelee, että suomalaisten Hornet-hävittäjien ja yhdysvaltailaisten F15-hävittäjien yhteisharjoituksella on tarkoitus vahvistaa suorituskykyä, kapasiteettia ja mahdollisesti myös huoltovarmuutta.

Vierailu on Soinin mukaan laajempi kuin aikaisemmat hävittäjäkäynnit Suomessa.

Soinin mukaan amerikkalaishävittäjät tulevat Suomeen aseistamattomina.

Vierailun yllätettyä eduskunnan puolustusvaliokunnan harjoituksen järjestelyjä on pidetty salailevina.

Soinin mukaan valmisteluun ei liity mitään salailua. Harjoitus on hänen mukaansa hyväksytty jo marraskuussa 2015 hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa, jossa ​puhetta johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Soini ei halunnut vastata, miten tarkka harjoitussuunnitelma ministerivaliokunnassa oli esillä. Yle Uutisten tiedon mukaan utva saa harjoitusohjelmasta vain yleispiirteisen periaatekatsauksen, mutta yksittäiset harjoitukset ovat puolustusministeriön vastuulla ja tiedossa.

Soinin mukaan utvan kokoukset ja siellä käsiteltävät asiat ovat salaisia ja siksi hän ei halua asiaa tarkemmin selvittää.

Yhdysvaltalaisten aloitteellisuus hävittäjävierailun suhteen tuli julki jo ennen ulkoministerin Soinin vahvistusta, kun puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas.) kertoi siitä Yle Uutisten Politiikan avokonttori -haastattelussa perjantaina puoleltapäivin.