1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Yle Areenan Flash-toisto siirtyy historiaan

Flash korvataan vuoden aikana HTML5-tekniikalla. Yle Areenan videot toistetaan siirtymän jälkeen suoraan selaimessa.

tekniikka
Yle Areenan etusivu.
Tiina Jutila / Yle

Yle Areenan selainpalvelussa Flash-soitin tullaan korvaamaan vuoden aikana HTML5-tekniikalla. Jatkossa tietokoneen kautta Areenaa käyttävien ei siis tarvitse asentaa Flash-liitännäisiä, vaan videot pyörivät suoraan selaimessa. Ylen internetpalvelupäällikkö Kari Haakana kertoo, että elinkaarensa loppuvaiheessa olevan Flash-tekniikan korvaamista on toivottu pitkään.

– Flashiin liittyy tietoturvaongelmia. Meillä ei ole ollut ongelmia sen suhteen, mutta muilla sivuilla liitännäinen on voinut aiheuttaa tietoturvariskin, Haakana sanoo.

Yle Areenassa Flashin korvaaminen HTML5-tekniikalla ei ole helppoa, sillä käytössä oleva sisällönsuojauskeino perustuu vanhaan tekniikkaan. Monen ohjelman esitysoikeuteen taas sisältyy suojausvaatimuksia, eikä niiden esittäminen ole mahdollista ilman Flashin sisällönsuojauksen korvaavaa tekniikkaa.

– Tällä hetkellä tehdään suunnitelmaa siitä, miten korvaava sisällönsuojaustekniikka otetaan käyttöön. Siirtymä saattaa aiheuttaa sen, että kaikki selaimet joilla Areenaa nykyään pystyy käyttämään, eivät jatkossa toimi.

Muutos koskee ainoastaan perinteisiä tietokoneita. Suurin osa Areenan käytöstä tapahtuu Haakanan mukaan nykyään tietokoneen verkkoselaimen sijaan mobiilisovelluksella.

Viime aikoina Areenan tukemien laitteiden ja alustojen lista on kasvanut. Listalle on lisätty uudet versiot iPhone-sovelluksestä, sekä PlayStation 3- ja Playstation 4-pelikonsoleille tehdyt versiot.

Lisäksi tällä hetkellä valmistellaan Areena-sovellusta AppleTV-laitteille.

Lisää tietoa Areenan laitetuesta näet Haakanan blogista.

Lue seuraavaksi