Koe uusi yle.fi

Katuruokafestivaali tulee jälleen – järjestäjä lupaa riittävästi ruokaa ja sopivasti jonoja

Helsingin Torikortteleissa järjestetään runsaan kuukauden kuluttua kolmannet Streat Helsinki Eats -katuruokafestivaalit. Ensimmäisenä vuonna väenpaljous yllätti sekä myyjät että yleisön. Viime vuonna kaksipäiväiseksi laajentunut festivaali kärsi huonosta säästä. Tapahtuman vastaava tuottaja Anna Pakarinen kertoo, mitä on odotettavissa tällä kertaa.

Kotimaa
Ihmisiä jonottamassa amerikkalaisen koulubussin ympärillä.
Ville Mättö / Yle

1. Entistä vähemmän myyjiä

Katuruokaravintoloiden haku on parhaillaan käynnissä. Mukaan valitaan tällä kertaa pienempi joukko yrittäjiä kuin aikaisempina vuosina, arviolta parisenkymmentä. Syyt ovat sekä tekniikassa että katuruuan suosion räjähdysmäisessä kasvussa.

– Suurin osa ruokarekoista tarvitsee sähköä ruuan valmistukseen. Tällaisen infran pystyttäminen kaupunkiin, vielä talvisaikaan, on puristus. Muutenkin ruokarekoista on tullut olennainen osa monenlaisia tapahtumia ja monilla ruokarekkayrittäjillä on kivijalkaravintoloita. Nyt halutaan kysyä, mitä uusia trendejä katuruuassa on, niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin, Pakarinen kertoo.

2. Vihreitä annoksia

Katuruokamyyjiltä edellytetään tänä vuonna biohajoavia astioita tai muuta "ekologista tarjoiluratkaisua". Lisäksi myyjiltä kysytään raaka-ainevalinnoista, valmistusmenetelmistä sekä satokauden ja kasvisten osuudesta lautasella. Kaikella on ympäristövaikutuksia.

– Olen varma siitä, että kasvisruuan osuus tarjonnasta kasvaa viime vuosiin verrattuna tosi paljon. Siellä nähdään uudenlaisia konsepteja. Kasviksia ei nähdä vain lihan korvikkeena, esimerkiksi burgerin kasvispihvinä, vaan koko suunnittelu on lähtenyt kasvisten luonteesta liikkeelle.

3. Perinneruokaa

Helsingissä on jo tullut tutuksi tuunattuja karjalanpiirakoita myyvä Carelian Bike ja raakapuuropyörä Puurola. Pakarisen mukaan Helsinki Streat Eatsissa nähdään uusia katuruokamuunnelmia suomalaisista perinneruuista.

Siis mitä? Karjalanpaistia, vatruskoja, mämmiä?

– Yleisön täytyy odottaa maaliskuun loppuun asti. Koska haku vasta avattiin, pidämme yrittäjien konseptit yllätyksenä.

4. Sopivasti jonoja

Katuruokaa tarjoillaan Torikortteleissa vain yhden päivän ajan, lauantaina 19.3. kello 11-19.

Pakarisen mukaan tapahtumaan voi huoletta tulla vaikka vasta viideltä, jolloin suurin tungos ohi. Ruokaa pitäisi riittää koko päiväksi. Järjestäjät ovat varautuneet noin 20 000 kävijään.

Paljon jää kuitenkin sään varaan. Festivaalin avausvuonna kävijöitä tuli kauniin ilman houkuttelemana kaksi kertaa odotuksia enemmän. Jonot venyivät ja loppuillasta myytiin ei-oota. Viime vuonna tapahtuma paisutettiin kaksipäiväiseksi. Kauppa ei käynyt aivan odotetusti.

– Jos ei olisi lainkaan jonoja, se tarkoittaisi että on vähän liian vähän väkeä.

5. Muista myös: retkieväät ulkotulilla

Torikortteleiden katuruokapäivä on vain yksi osa Streat Helsingin kokonaisuudesta. Katuruokafestivaaliin kuuluu myös Streat Helsinki Masters -illat, joissa kokataan huippukokkien johdolla.

Lisäksi Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia on lyönyt hynttyyt yhteen liikuntaviraston kanssa puhaltaakseen uutta tulta ulkoruuan valmistamiseen. Streat Helsinki Grills -tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia olemassa olevilla ja potentiaalisilla grillauspaikoilla.

Pakarisen mukaan ulkoruokailussa ei juuri ole tapahtunut mitään mielenkiintoista sitten kertakäyttögrillien nousun ja tuhon.

– Retkiruoka ja eväskulttuurihan on tietyllä tavalla Suomessa katuruuan esi-isä!

Lisätietoa festivaalista Torikortteleiden sivulla. (siirryt toiseen palveluun)

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon