1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italian isoäidillä ja Kymenlaakson Almalla on samat elkeet kauhan varressa

Kymenlaaksolaisella ja italialaisella ruokakulttuurilla on eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä. Kymenlaakson ruokaperinteestä kirjoittaneen Hanna Maria Laakson mukaan samankaltaisuutta löytyy esimerkiksi pelkistetyn ruuan arvostamisesta.

Kuva: Petri Burtsov

Italiassa vuosia asunut kouvolalaislähtöinen Hanna Maria Laakso löytää yhtäläisyyksiä nykyisen asuinmaansa ja Kymenlaakson ruokakulttuurista. Hän tutustui kymenlaaksolaiseen ruokaperinteeseen kirjoittaessaan viime vuonna kirjan Puhtaat juuret: muistikuvia ja reseptejä kymenlaaksolaisesta ruokakulttuurista yhdessä valokuvataiteilija Minna Metsärinteen kanssa.

– Ennen suunniteltiin tosi kauan, että miten säilötään raaka-aineita. Syksyllä mietittiin, mitä voidaan syödä keväällä. Osittain tämä johtui pakosta, kun oli niukkuutta ruuasta esimerkiksi sotien jälkeen. Suunnitelmallisuus ja miettiminen etukäteen ovat tärkeitä Italiassakin ruuanlaitossa, pohtii Hanna Maria Laakso.

Laakso löytää muitakin yhtäläisyyksiä saapasmaan kanssa.

– Ruoka on hyvin yksinkertaistakin. Esimerkiksi kymenlaaksolaisresepti Alma Forsténin kasviskeitto on tehty muutamista raaka-aineista. Keitetään kauan ja ruoka on hyvin pelkistetty, ei käytetä liemikuutioita tai erikoisia mausteita.

Pelkistetty ruoka on Laakson mukaan myös yksi italialaisen ruokakulttuurin piirre.

– Myöskään italialaiseen ruokakulttuuriin eivät kuulu kastikesekoitukset tai se, että monia ruokalajeja, mausteita ja kermoja sekoitettaisiin. Otetaan muutama raaka-aine ja lisätään esimerkiksi merisuolaa, öljyä, basilikaa ja valkosipulia.

Lähiruuan ja perinteen arvostus jylläävät Italiassa

Suomessa pastat ja pizzat ovat tulleet osaksi arkistakin ruuanlaittoa. Suomi-versioissa on omat kulttuuriset mausteet ja erot italialaiseen verrattuna.

– Suomessahan pizzaan laitetaan aika paljon täytteitä ja aina on tomaattikastikkeet. Italiassa ei välttämättä käytetä tomaattikastiketta ja voidaan käyttää ihan yhtä tai kahta raaka-ainetta, sanoo Hanna Maria Laakso.

Laakso kertoo myös, että Italiassa pizzaa ei oikeastaan ikinä syödä lounasaikaan, vaan se on iltaruoka.

– Italialaiset ovat hyvinkin tarkkoja siitä, mitä voidaan syödä minkäkin kanssa. Suomessa ollaan avoimempia kokeilemaan. Italia on aika konservatiivinen maa. Ruokalajit ja reseptit säilyvät sukupolvelta toiselle, eikä niitä hirveästi muuteta ainakaan Etelä-Italiassa.

Kanadassa elokuvatieteistä väitellyt tohtori Hanna Maria Laakso ei Italiassa ole juurikaan valmistanut kymenlaaksolaisia ruokia.

– Minulla on vähän sellainen "maassa maan tavalla" -ajatus. Mielestäni on tärkeää, että syödään sitä lähiruokaa. Myös Kymenlaaksossa tämä on tuttua historian valossa eli on aina arvostettu puhdasta lähiruokaa.