Koe uusi yle.fi

Jokialueiden tulvat kääntyivät laskuun – vesi haittaa liikennettä Vihdintiellä

Vesisateen lumeksi muuttanut viilentynyt sää on vähentänyt tulvintaa Uudellamaalla. Suuremmilta vahingoilta on vältytty, vaikka alavia peltoalueita on yhä laajasti veden peitossa. Vantaalla Vihdintiellä ajonopeuksia on rajoitettu tulvaveden vuoksi.

Kotimaa
Vantaanjoki tulvii pellolle Riihimäen Arolammilla
Timo Leponiemi / Yle

Tulvavesien määrä on kääntynyt laskuun Uudenmaan jokialueilla. Sade tulee viilentyneen sään ansiosta nyt lumena, mikä vähentää tulvintaa. Myös viikonlopuksi ja alkuviikoksi odotetaan viileää säätä, joten vedenpinnat jatkavat laskuaan. Järvien vesien pintojen arvioidaan kääntyvän laskuun muutaman päivän sisällä.

Uudellamaalla vesistöjen keskimääräiset vuoden maksimiarvot ylitettiin paikoin Karjaanjoen ja Vantaanjoen vesistöissä, Siuntionjoella ja Ilolanjoella. Karjaanjoen Hiidenveden ja Lohjanjärven odotetaan saavuttavan tulvahuippunsa vasta ensi viikon puolella.

Turunväylä säästyi juoksutusten ansiosta

Tulvasta ei ole aiheutunut juurikaan aineellisia vahinkoja, mutta alavia peltoalueita on edelleen veden alla. Vantaan Askistossa tulvavesi on noussut Vihdintielle. Useita kevyen liikenteen väyliä on alueella kokonaan poikki. Ajoväylillä on alueella alennettu nopeusrajoituksia. Liikenteen odotetaan normalisoituvan tulvan laskiessa viimeistään alkuviikon aikana.

Myös Espoonjoen tulviminen on ollut voimakasta. Tulvavesi nousi jo torstaina Turunväylän reunan tuntumaan. Pelastuslaitos päätti torstaina, että Bodominjärvestä lähtevää juoksutusta pienennetään. Sen seurauksena vedenkorkeuden nousu Kirkkojärven alueella pysähtyi perjantain vastaisena yönä, mikä esti veden nousun Turunväylälle. Perjantain ruuhka-ajan liikenne kulkee siis alueella normaalisti.

Bodominjärven juoksutusta jatketaan taas perjantain aikana. Jos vedenkorkeus kääntyy nousuun viikolopun aikana ja vesi yltää Turunväylälle, nopeuksia rajoitetaan.

– Seuraamme tilannetta ja jos tarve vaatii, säätelemme tulvintaa juoksutuksilla. Jos sää ei lämpene, tilanne pysynee samana viikonlopun yli, arvioi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Pekka Hynynen.