1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun syväväylän majakat miljoonaremonttiin

Oulun syväväylän majakat Oulu2 ja Oulu3 ovat saaneet lähes miljoonan euron peruskorjausrahoituksen. Hallitus päätti rahoituksesta osana liikenneväylien 600 miljoonan euron korjausvelkaohjelmaa.

peruskorjaus

Hallitus rahoittaa lähes miljoonalla eurolla Oulu2 ja Oulu3 -majakoiden peruskorjausta.

Perämeren luotsausalueen alueluotsivanhin Ilkka Sipilä arvioi, että Hailuodon pohjoispuolelle 1960-luvulla rakennetut Oulu2 ja Oulu3 tarvitsevat ykkösen tapaan betonivahistuksia, maalauksia ja aurinkovoimalla toimivien valojärjestelmien peruskorjauksen.

– Nämä ovat Oulun syväväylälle tärkeitä, kiinteitä merimerkkejä, Sipilä painottaa.

Nämä ovat Oulun syväväylälle tärkeitä, kiinteitä merimerkkejä.

Ilkka Sipilä

Oulu-majakat ovat kiinteitä, meren pohjassa seisovia kasuunimajakoita. Ne pitävät sijaintinsa myös vaikeissa jääolosuhteissa.

Ilkka Sipilä korostaa, että 24-metriä korkeat majakat ovat hyödyllisiä, paljain silmin havainnoitavia merimerkkejä kauppamerenkululle, jotka toimivat myös gps- ja muiden navigointijärjestelmien mahdollisesti pettäessä.

– Ne antavat myös hyvän tutkakaiun, jonka turvin alukset voivat varmistaa sijaintinsa syväväylällä.

Peruskorjausten lykkäytyminen olisi vaikeuttanut huoltotöitä jatkossa ja vaikuttanut rahtialusten navigointiturvallisuutta heikentävästi. Korjausvelkaohjelman mukaan Oulu2- ja Oulu3-majakat peruskorjataan vuosina 2016-2018.

Ulommainen, Oulu1 majakka peruskorjattiin pari vuotta sitten.

Lue seuraavaksi