Forssalaisfirma hyötyy Euroopan kriiseistä – Mellakkapoliisin varusteet tekevät kauppansa

Euroopan pakolaiskriisi on merkinnyt lisää kauppaa suojavarusteita valmistavalle C.P.E. Productionille. Forssalaisyrityksen osaaminen on perua jääkiekkoilijoiden suojien valmistuksesta, mutta nyt asiakkaita ovat etupäässä viranomaiset ja armeija.

Kotimaa
Mies lyö suojavarustein varustettua miestä pampulla
Toimitusjohtaja Harri Kolu uskoo, että lamojen tuoma kokemus on yritykselle etu. Videolla hän demonstroi suojavarusteiden käyttöä ottamalla kumipampun iskuja vastaan.

ForssaPerättäiset lamat ovat koetelleet Forssan seutua erityisen rajusti siksi, että seudulla oli paljon vanhaa, nyt jo rakennemuutoksen viemää teollisuutta. Lamat ovat tuoneet viisautta ja vahvuutta yrityksille, jotka osaavat erikoistua ja joilla on vientiä.

Nainen valmistaa suojavarustetta
Tuotteita kootaan ompelukoneilla ja muilla teollisuuskoneilla kokoon Forssassa.Timo Leponiemi / Yle

Forssalainen suojavarusteita tekevä C.P.E. Production Oy (siirryt toiseen palveluun) tuottaa eri maiden poliisille ja armeijoille suojavarusteita. 95 prosenttia tuotteista menee vientiin, kertoo toimitusjohtaja Harri Kolu.

– Meillä on erikoistuote, mihin me olemme erikoistuneet. Meillä on sellainen osaamisalue, mitä ei maailmalta kauheasti löydy. Meidän bisnesalueemme on kehonsuojaaminen viranomaiskäyttöön, ja siinä me olemme erikoistuneet tietylle kapealle sektorille. Väitämme, että tässä meidän osaamisemme on maailman huippuluokkaa, sanoo Harri Kolu.

Kilpailutuksessa ei enää ole maakuntasarjaa

Markkinat ovat tänä päivänä todella kansainväliset – täytyy olla maailman paras, jotta pärjää kilpailussa.

– Maakuntasarja on nykyään kilpailutuksessa peruttu. Erikoistuminen on päivän sana, sanoo Kolu.

Poliisi-kangasmerkkejä
Timo Leponiemi / Yle

C.P.E. Productionin päämarkkinat ovat Euroopassa. Euroopan poliisien suojavarustuksia tekevä yritys luottaa kuitenkin myös perinteisiinsä. Yrityksen osaamista kerrytettiin jo Kohon maila- ja varustetehtaan aikana, jolloin piti tehdä mahdollisimman turvallisia suojia kiekkoilijoille. Toimitusjohtaja Harri Kolu uskoo, että myös lamojen tuoma kokemus on etu.

– Kyllä meillä on asenne, että töitä tehdään tosissaan ja vaikeudet on tarkoitettu voitettaviksi. Uskon, että sellainen taisteluasenne on selkeästi olemassa, halutaan tehdä asiat oikein ja kunnolla ja ymmärretään se, että mikään ei tule ilmaiseksi. Paksujen tilauskirjojen myötä itse kullekin varmasti tulee myös ylpeyden tunne siitä, että on onnistuttu. Työn teossa on aina tärkeätä onnistumisen ilo!

Pakolaiskriisit ovat tuoneet Forssaan työtä

C.P.E. Productionia on vienyt eteenpäin myös se raadollinen totuus, että turvatuotteet myyvät sitä paremmin, mitä enemmän kriisejä ja mellakoita maailmalla sattuu. Firma tekee suojavarusteita mitä erilaisimpia uhkia vastaan, esimerkiksi luotisuojaliivejä ja mellakkapoliisille suojia iskua ja puukkoa vastaan. Yhdellä mellakkapoliisilla on yllään koko kehon suojausvarustus, eli hartiasuojat, kyynärsuojat, hanskat, alasuojat, reisisuojat ja säärisuojat.

Mellakkapoliisit pidättävät miestä nurmikolla.
Mellakkapoliisit pidättävät miestä nurmikolla Unkarissa.Balazs Mohai / EPA

– Kyllä mellakkapoliisi on äärimmäisen hyvin suojattu. Ompelukoneella me laitamme tuotteet viime kädessä kasaan.

Esimerkiksi Unkarista on nähty TV-kuvaa, jossa poliiseilla on kriisitilanteissa täysi varustus. Poliisien koko keho on suojattu, ja heillä on myös kilpi miestä suojaamassa. Selkkaukset ovat kasvattaneet forssalaisyrityksen tilauskirjaa kahta kautta.

– Olemme toimittaneet kriisialueille suojavarusteita siihen suoraan tarpeeseen, mutta suurempi vaikutus on, että Euroopassa poliisi varautuu selkkauksiin etukäteen. Tiedämme, että varautuminen kasvaa edelleen, eli pakolaiskriisi on merkinnyt meille lisää kauppaa, sanoo Harri Kolu.