1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Viikko tieteessä: Einsteinin uumoilemat gravitaatioaallot kävivät toteen

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta. Gravitaatioaaltojen löytyminen on monien mielestä paitsi viikon, myös vuosikymmenen tiedeuutinen.

Tutkija Holger Wittel seuranaan pahvinen Albert Einstein tutkimuskeskusksessa Hannoverissa, jossa tutkitaan gravitaatioaaltoja. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Albert Einstein ennusti gravitaatio- eli painovoima-aallot sata vuotta sitten. Kolmen yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen tutkijoiden löydös sinetöi nyt Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian yhden päälöydöksen.

Gravitaatioaaltojen havaitsemista on kuvailtu jopa vuosikymmenen tiedeuutiseksi. Niiden löytämistä on pidetty hyvin vaikeana, koska ne ovat vain heikkoa värähtelyä valtavassa maailmankaikkeudessa (siirryt toiseen palveluun).

Maailmankaikkeutta laajentavat painovoima-aallot ovat kiehtoneet tutkijoita jo pitkään. Aaltojen on ajateltu syntyneen, kun maailmankaikkeus laajeni alkumetreillään valtavalla nopeudella.Katso video gravitaatioaaltojen löytymisestä.

Tutkijoiden toiveena on, että gravitaatioaaltoja tutkimalla käsityksemme maailmankaikkeudesta tarkentuisi. Niiden tutkimus voi myös tuoda lisävaloa muun muassa pimeän aineen ja pimeän energian tutkimiseen.

Myös itse Einstein kaivettiin "kommentoimaan" löydöstä (siirryt toiseen palveluun) New Scientist -julkaisussa. Julkaisu vastaa myös moneen peruskysymykseen (siirryt toiseen palveluun) gravitaatioaalloista. Tutkimus julkaistiin Physical Review Letterissä (siirryt toiseen palveluun).