Aspergerin oireyhtymää ei voi erottaa autismista – poistetaan tautiluokituksesta

Aspergerin oireyhtymä poistetaan lähivuosina eurooppalaisesta tautiluokituksesta. Jatkossa käyttöön jää vain yksi kattodiagnoosi eli autismikirjon häiriö.

terveys
Henkilö istuu puiston penkillä pimenevässä illassa ja tuijottaa merelle.
Yle

Suomessa noin 54 000 ihmisellä on jokin autismikirjon häiriöistä. Yleisin niistä on Aspergerin oireyhtymä. Sitä ollaan lähivuosina poistamassa eurooppalaisesta tautiluokituksesta, ja jäljelle jää vain kattodiagnoosi "autismikirjon häiriö (siirryt toiseen palveluun)". Ne eivät ole sairauksia, vaan aivotoiminnan kehityshäiriöitä.

Tautiluokituksen muutos herättää huolta.

– Asperger-diagnoosi tosiaan häviää, sitä ei enää ole. Huolta herättää se, että häviävätkö samalla tukijoukot ja mahdolliset kuntoutustoimet, sanoo toimialajohtaja Reija Alen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Asperger häviää kuitenkin vain erillisenä, omana diagnoosinaan. Sen poistaminen tautiluokituksesta ja yhdistäminen autismiin johtuu siitä, että Aspergerin oireyhtymää ja autismia ei voi kliinisen kokemuksen ja tutkimusnäytön perusteella erottaa toisistaan..

– Diagnostiset rajat ovat epäselviä, diagnoosikriteerit Aspergerissa ja autismissa ovat pääosin samat. Erona on vain se, että Aspergeriin ei kuulu kehityksen merkittävää viivästymistä ensimmäisten elinvuosien aikana, Alen sanoo.

Taustalla on myös maailmanlaajuisten diagnostisten kriteerien yhtenäistäminen.