Turvapaikanhakijoiden kuskit jätettiin rangaistuksetta – itsekin hakivat turvapaikkaa

Lapin käräjäoikeus on ratkaissut ensimmäiset turvapaikanhakijoihin liittyvät syytteet laittoman maahantulon järjestämisestä Lapin itärajalla. Nepalilainen mies toi Venäjältä Sallaan neljä viisumitonta ulkomaalaista ja intialaismies viisi viisumitonta ulkomaalaista tammikuun puolivälissä. Sekä kuljettajat että matkustajat hakivat kaikki turvapaikkaa Suomesta.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoiden käyttämiä autoja Sallan raja-asemalla 23.1.2016
Uula Kuvaja

Tammikuun 17. päivän tapauksessa 22-vuotias nepalilaismies kertoo matkustaneensa Murmanskiin Nepalista nepalilaisen ystävänsä kanssa. Murmanskissa hän oli ostanut venäläismiehen avustamana auton, jolla oli lähtenyt kohti Sallaa ja Suomen rajaa.

Hän oli ottanut kyytiin kaksi intialaismiestä ja auton kaupassa avustaneen venäläismiehen, joka jäi pois auton kyydistä noin sadan kilometrin päässä rajasta. Venäjän passintarkastuspisteellä hänen autonsa kyytiin oli tullut vielä kaksi afrikkalaistaustaista miestä. Heitä avustivat henkilöt, jotka kuskin mielestä olivat venäläisiä viranomaisia.

Käräjäoikeuden mukaan nepalilaismiehen on täytynyt pitää todennäköisenä, ettei muilla auton matkustajilla ollut maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Oikeuden mukaan miehen kyytiinsä ottamat henkilöt ovat olleet hyväksikäytön uhreja, ja hänen on täytynyt tietää siitä.

Ei voinut vaikuttaa asiaan

Ottaessaan kyytiin muita turvapaikanhakijoita mies oli oikeuden mukaan tosiasiassa avustanut hyväksikäyttäjiä. Myös mies itse oli hyväksikäytön uhri. Mies oli pyytänyt oikeudelta, että hänet jätetään tuomitsematta teostaan, josta normaalisti seuraa vankeutta. Hän ei voinut matkustaa Suomeen muuta kuin autolla, eikä hän todennäköisesti voinut vaikuttaa siihen, keitä hänen autonsa matkustajiksi tulee.

Oikeuden mukaan vastaavissa tilanteissa on yleensäkin sattumanvaraista, kuka ohjautuu auton kuljettajaksi ja kuka matkustajaksi. Oikeus tuomitsi miehen laittoman maahantulon järjestämisestä, mutta jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen. Maahantuloon käytetty Toyota Corolla tuomittiin valtiolle menetetyksi.

Kyytiläiset tulivat tarkastuspisteeltä

Toinen, tammikuun 18. päivän tapaus oli hyvin saman tyyppinen. 23-vuotias intialaismies oli hankkinut auton Venäjältä tullakseen yksin sillä Suomeen. Hänen autonsa kyytiin nousi viisi hänelle ennalta tuntematonta henkilöä venäläiseltä tarkastuspisteeltä Alakurtti- Kelloselkä -välillä. Matkustajat olivat kotoisin Intiasta, Pakistanista ja Sri Lankasta. Oikeuden mukaan kuljettajana olleen miehen on täytynyt tietää, ettei matkustajilla ollut rajanylitykseen vaadittavia asiakirjoja. Ryhmä tuli rajan yli Sallaan ja haki turvapaikkaa.

Oikeuden mukaan intialaismies sekä kyytiin tulleet matkustajat ovat kaikki todennäköisesti hyväksikäytön uhreja. Muutoinkin oikeus ratkaisi tapauksen samoin kuin nepalilaismiehen kohdalla ja tuomitsi intialaisen laittoman maahantulon järjestämisestä ja jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen. Miehen maahantuloon käyttämä VAZ-auto tuomittiin valtiolle.

Paljon samanlaisia tapauksia

Venäjän kautta on tullut Lapin rajanylityspaikoille Sallaan ja Raja-Jooseppiin viime vuonna vajaat 700 turvapaikanhakijaa 32 eri maasta. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on tullut jo yhteensä yli 700.

Rajavartiolaitos on aloittanut satakunta tutkintaa epäillyn laittoman maahantulon järjestämisestä. Jokaista turvapaikanhakijoiden auton kuljettajaa epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä. Lapin käräjäoikeuden perjantaiset tuomiot tulevat todennäköisesti toistumaan myös toisten autoa kuljettaneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla.