Paloturvallisuusohjeita aiotaan kääntää arabiaksi ja farsiksi – asialla on kiire

Turvapaikanhakijoiden paloturvaohjeistaminen on vaihdellut ympäri maata. Ohjeiden teko on ollut paikallisten pelastuslaitosten vastuulla eikä samanlaista ohjeistusta ole tehty keskitysti koko maan vastaanottokeskuksiin. Nyt Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö aikoo käännättää paloturvallisuusohjeita arabiaksi ja farsiksi.

Kotimaa
Makuutilat vastaanottokeskuksessa.
Sakari Partanen / Yle

Turvapaikanhakijoille tehdyn infomateriaalin työstäminen on työllistänyt pelastuslaitoksia syksyn ja talven aikana. Poliisihallitus on tuottanut turvanpaikanhakijoille yleiset ohjeet pelisäännöistä ja käyttäytymisestä Suomessa.

Paloturvallisuusohjeita ei ole tehty keskitetysti yhdessä paikassa vaan jokainen pelastuslaitos on teettänyt ohjeet oman alueensa vastaanottokeskuksiin.

Riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo, että ainakin vastaanottokeskusten paloturvaohjeistusten tekoa olisi ollut hyvä ennakoida paremmin valtakunnallisesti. Ohjeita varten pelastuslaitosten piti itse etsiä arabiaa osaava tulkki.

Käännöksillä on kiire

Tarve yhteisille ohjeille on tiedostettu. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on alkamassa hanke, jossa paloturvaohjeet aiotaan kääntää arabiaksi ja farsiksi. Käännettävän Paloturvallisuutta kotona -esitteen sisällöstä suurin osa pätee Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotuspäällikön Juha Hassilan mukaan niin vastaanottokeskuksien kuin kotienkin olosuhteisiin.

Palosuojelurahastosta odotetaan päätöstä hankkeen rahoituksesta tiistaina.

– Käännöshanke yritetään toteuttaa mahdollisimman nopeasti, koska tilannehan on varsin akuutti. Esitteen jakelua ei ole vielä suunniteltua. Kun rahoitus varmistuu, haemme mahdollisimman nopeasti sopivat kääntäjät, Hassila kertoo.

Paloturvallisuutta kotona -esitteitä on aiemmin käännetty muun muassa ranskaksi, venäjäksi ja somaliksi. Nyt alkamassa olevan käännöstyön yhteydessä esitteen sisältöä päivitetään tarpeen mukaan tämänhetkisen tilanteen mukaiseksi, Hassila toteaa.

Tiitta: Turhia hälytyksiä jonkin verran

Turvanpaikanhakijoita varten tehdyissä ohjeissa annetaan neuvoja muun muassa siitä miten pitää toimia tulipalotilanteissa. Lisäksi kerrotaan alkusammutuksesta ja avotulen käsittelystä.

Tiitan mukaan ruuanlaitto ja luvaton tupakointi on aiheuttanut jonkin verran turhia palohälytyksiä muun muassa Kuopion Leväsellä olevassa vastaanottokeskuksessa.