Poliisi on toiminut "leskien turvana ja orpojen isänä" – koppalakista on ollut vuosien varrella moneksi

Jos museoon haluat mennä nyt, niin ehkäpä yllätyt. Savonlinnan maakuntamuseoon on kerätty muistoja poliisista vuosien varrelta. Savonlinnaan perustettiin poliisilaitos tasan 112 vuotta sitten.

poliisi
Maakuntamuseo. Linnan poliisi, julkisivu 11.2.2016 14-03-44.JPG
Paavo Koponen / Yle

Tässä helmikuussa tulee kuluneeksi 112 vuotta Savonlinnan poliisilaitoksen perustamisesta. Poliisilaitos perustettiin Savonlinnaan vuonna 1904.

Poliisi tosin ilmestyi Savonlinnan katukuvaan jo vuonna 1892, jolloin kaupungin ensimmäinen poliisi Kaarlo Hirvonen nimitettiin tehtäväänsä.

– Vanhin valokuva on kuitenkin vuodelta 1900. Siinä esiintyy savolainen konstaapeli Kuopiosta. Kun varhaisia kuvia ei löytynyt savonlinnalaisista, niin tilalle kelpaa savolainen kuin savolainen, näyttelymestari Anssi Taskinen naurahtaa.

Savonlinnan maakuntamuseossa on käynnistynyt poliisin juhlavuoden kunniaksi näyttely, jossa on esillä muun muassa paikallista poliisin historiaa.

Rikososastoa elävöitetään muun muassa Savonlinnan poliisilaitoksen vanhalla esineistöllä, joka on nykyään osa Savonlinnan maakuntamuseon kokoelmaa.

Poliisin työnkuvan ja tehtävien kehitystä esitellään näyttelyssä nykyaikaan saakka. Pääpaino on järjestys- ja rikososastoissa.

Poliisista on ollut moneksi

Sanonta kertoo, että poliisit toimivat ”leskien turvana ja orpojen isänä”. Näyttely osoittaakin, että poliisista on ollut moneksi. Esimerkiksi valistustyössä ei ole mennyt sormi suuhun. Yhtä roolia Savonlinnan poliisin valistustyöstä on näytellyt nukketeatteri.

– Meillä oli valtavan mukavia keskusteluja muutaman eläkeläispoliisin kanssa. Yhdessä vaiheessa tuli mieleen liikennevalistuskampanja, johon liittyi nukketeatteri. Hännisen Aarne veti 50 vuotta sitten lähistön kouluille nukketeatterikoulutuksia. Hän vetää täällä saman ohjelman kuin 50 vuotta sitten, Taskinen kuvailee.

Komisario Jarmo Puustinen Itä-Suomen poliisista on intoutunut näyttelystä. Hän tuumaa, ettei poliisi ole kuitenkaan luutunut museoesineeksi, vaan on edelleen kiinteä osa yhteiskuntaa

– On tärkeää ymmärtää poliisin historiaa ja mikä rooli poliisilla on tänä päivänä. Ihmisille muodostuu luottamus poliisiin, kun ymmärretään miten on tultu tähän päivään. Poliisi ei tee työtään koskaan yksin, vaan poliisi on yksi tekijä instituutiojärjestelmässä.