Kriisi- ja suuronnettomuusharjoitus: Kuopiosta johdetaan pelastustoimia Turussa

Ennätysmäisen suuri kriisi- ja suuronnettomuusharjoitus alkaa maanantaina Kuopiossa ja Turussa. Harjoituksen ohjelmassa on muun muassa lento- ja laivaonnettomuus, myrsky ja suurtulva.

Yhdessä kahdeksasta Aboa Maren komentosiltasimulaattoreista voi ohjata Silja Linen Baltic Princessiä täysin todentuntuisissa olosuhteissa. Kuva: Ari Welling / Yle

Maanantaina alkavan kriisi- ja suuronnettomuusharjoituksen aikana ehtii tapahtua paljon: laivaonnettomuus ensin Pohjois-Karjalassa, sitten Helsingin edustalla merellä, lento-onnettomuus, rakennuspalo, metsäpalo, suurtulva, myrsky... Harjoitusta johtaa Pelastusopisto Kuopiossa, mutta tapahtumapaikkana on merenkulkuopisto Aboa Mare Turussa.

Merenkulkuopistossa on laivasimulaattori, jota merikapteeniopiskelijat käyttävät harjoituksen kuvitteellisessa laivaonnettomuuksissa. Merenkulun lehtorin Jami Toivosen mukaan yksi sysäys nyt alkavalle harjoitukselle oli autolautta Estonian uppoaminen vuonna 1994.

Pelastusjohdon kuormitusta seurataan antureilla

Harjoitukseen osallistuu pari sataa virkamiestä ja opiskelijaa, joilla on käytössään uusinta tietotekniikkaa. Opiskelijat pääsevät muun muassa testaamaan kehitteillä olevaa järjestelmää, jolla viranomaiset voivat tulevaisuudessa analysoida ja seuloa sosiaalisen median kautta tulevia viestejä ja kuvia.

Kolme päivää kestävään harjoitukseen liittyy pelastustoiminnan johtajan kuormittumista mittaava tutkimus. Tutkittaville kiinnitetään kehoon antureita, joiden avulla tutkija pyrkii mittaamaan kuormitusta ja sen vaikutusta päätöksentekoon ja toimintaan.