Tommi Kinnusen uutuusteos tarkkailee maailmaa sokean aistein – "Tarina suomalaisesta miehestä on kerrottu"

Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys synnytti poikkeuksellista innostusta pari vuotta sitten. Nyt tarina jatkuu Lopotin sivuilla. Kertomus pohjoissuomalaisesta suvusta laajenee myöhemmin trilogiaksi.

kulttuuri
Kirjailija Tommi Kinnunen
Teea Jokihaara

Samaan aikaan kun Neljäntienristeys elää Turun ja Kotkan kaupunginteattereissa omaa elämäänsä, sen tarina ja ihmiskohtalot saavat odotettua jatkoa uutuuskirjan, Lopotin, sivuilla.

Neljäntienristeyksestä tuttu kuvauksellinen, omintakeinen kerronta on tallella. Vuosikymmenten halki soljuva jatkotarina syntyi, koska tutut hahmot eivät jättäneet kirjailija Tommi Kinnusta rauhaan.

– Ensinnäkin minulla oli muutamaa henkilöä vähän ikävä ja toisekseen minua alkoi kiinnostaa, mitä Helenalle tapahtui. Hänen kohtalonsa kuitataan aika ohuesti Neljäntienristeyksessä, Kinnunen toteaa.

Lopotissa maailma hahmottuu sokean Helenan aistein. Se on askelmerkkeineen päivineen näkevälle avartava kokemus. Yhdeksänvuotiaana sokeainkouluun lähetetty tyttö opettelee tuntemaan pääkaupungin kadut, tuoksut ja äänet.

Minulla oli muutamaa henkilöä vähän ikävä ja minua alkoi kiinnostaa, mitä Helenalle tapahtui.

Tommi Kinnunen

– Se tavallinen suomalaisen miehen tarina on kerrottu aika monta kertaa. Helenan tarina on mielestäni kiinnostava, koska sokeus ei kuulu yhtenäiskulttuuriin.

Tarinan mies on Helenan veljenpoika Tuomas, joka muuttaa Helsinkiin neljäkymmentä vuotta Helenaa myöhemmin. Tuomas haaveilee perheestä ja haluaa sopeutua joukkoon.

E-kirja ei kiinnosta nuorisoa

Neljäntienristeys oli yksi vuoden 2014 halutuimmista kirjoista – sitä on myyty jo 50 000 kappaletta. Se on paljon Suomessa, jossa kotimaisen kirjallisuuden myynti jatkaa laskuaan.

– Siihen on varmaan monia syitä. Yksi on se, että älylaitteet vievät aika paljon aikaa. Sen huomaa omasta elämästä, sanoo ahkerana twiittaajana tunnettu Kinnunen.

Sähköisistä kirjoista ei silti ole tulevaisuuden pelastajaksi. Yläkoulun äidinkielenopettajana Turussa työskentelevä kirjailija saa seurata päivittäin nuorten lukutottumuksia.

Pelkään, että tarina lähtee pian syntymään.

Tommi Kinnunen

– Älylaitteet ovat kyllä kovassa käytössä, mutta kirjaa niistä ei lueta. Niissä kiinnostaa sosiaalisuus. Oppilaat nimenomaan rauhoittuvat konkreettisen, fyysisen kirjan kanssa.

Nuoret eivät ole Kinnusen romaanien kohderyhmää, mutta muutamat oppilaat ovat hänen tekstiään lukeneet. Toisinaan ope saatetaan pysäyttää koulun käytävällä: "Oletko sinä se kirjailija?"

Tarina laajenee trilogiaksi

Kahden kirjan sarja täydentyy myöhemmin trilogiaksi. Tai kuten Kinnunen asian ilmaisee: ainakin hänestä tuntuu siltä.

– Nappasin kirjastosta löytämäni lähdeteoksen saman tien mukaan. Pelkään, että tarina lähtee pian syntymään, hän myhäilee.

Trilogian päätösosan nimikin on jo tiedossa.

– Terveisiä vaan kustantamolle: ajattelin sen nimeksi tulevan Kiviharju.

Tarinoita riittää kerrottavaksi, mutta Kinnunen aikoo jatkaa työtään myös opettajana.

– Opettajan työ sopii luonteelleni äärimmäisen hyvin. Ajatus siitä, että olisin yksin työtilassa ja kirjoittaisin kirjaa loppuikäni, kuulostaa melkeinpä pelottavalta, Kinnunen nauraa.