Koe uusi yle.fi

Varmimmat hiihtokelit löytyvät Lapista ja Itä-Suomesta

Muutaman päivän nollakelit eivät lunta sulata sieltä, missä sitä jo on yli 20 senttiä, mutta eteläisimmässä Suomessa hiihtämään pääsy vaikuttaa toistaiseksi epävarmalta koululaisten ensimmäisellä hiihtolomaviikolla. Pohjoisessa sen sijaan lunta on normaalia enemmän.

Kotimaa
Lumisimmat paikat  Kittilä, Pokka 96 cm, Kittilä, Kenttärova 94 cm, Puolanka, Paljakka 90 cm.
Lumisimmat paikat Kittilä, Pokka 96 cm, Kittilä, Kenttärova 94 cm, Puolanka, Paljakka 90 cm.Ilmatieteen laitos / Yle Sää

Lumitilanne on Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan hiihtolomien lähestyessä sikäli erikoinen, että maan pohjoisosissa lunta on parikymmentä senttiä normaalia enemmän ja Etelä-Suomessa taas parikymmentä senttiä keskiarvoa vähemmän.

– Kittilän Pokassa esimerkiksi oli tänä aamuna lunta jo lähes metri ja lisää on tulossa. Pohjoisessa näyttää satavan yön ja huomisen aikana ainakin 10 senttiä, mahdollisesti jopa 20 senttiä lisää lunta, Huutonen kertoi perjantai-iltana.

Hiihtokelejä ajatellen maan itä- ja pohjoisosissa vaikuttaa seuraavien viikkojen osalta lupaavalta, mutta etelä- ja länsiosissa heikommalta. Huutosen mukaan sunnuntaina Suomea lähestyy uusi sadealue, joka saattaa kuitenkin tuoda eteläänkin aivan rannikkoseutua lukuun ottamatta viidestä kymmeneen senttiä lunta.

– Nämä hetkittäiset nollakelit eivät vielä lunta sulata sieltä, missä sitä jo parikymmentä senttiä on ja ensi viikolla sää vaihteeksi kylmenee koko Suomessa. Mutta lumipeite ei kylmenemisen myötä sitten taas pääse karttumaan, ellei nyt jostakin joku uusi yllätysmatalapaine saavu, Huutonen sanoo.

Etelän hiihtolomaviikon osalta Huutonen ei vielä lähde hiihtokelejä ennustamaan, mutta toteaa, että toistaiseksi Etelä- ja Lounais-Suomen osalta kehnolta vaikuttaa.

Lapin hangille sujuttelemaan ehtii vielä

VR:n lippupalvelusta kerrotaan, että ensi viikonlopun pohjoisen yöjunissa Rovaniemelle ja Kolariin ei makuupaikkoja enää löydy, samaten autojunapaikat on loppuunmyyty. Perjantai-iltana sesonkiviikonloppujen yöjuniin löytyi vielä istumapaikkoja sekä joihinkin hiihtolomaviikon arkipäivinä kulkeviin juniin myös makuupaikkoja.

Helsingistä Lappiin pääsee lentämälläkin viikolla 8, paikkoja oli perjantai-iltana tarjolla sesonkiviikonlopuille niin Kittilään, Rovaniemelle kuin Ivaloonkin.

Sekä mökki- että hotellimajoitustakin löytyy eri puolilta Lappia edelleen vaihdellen.

Etelän lumettomat talvet eivät ole kuitenkaan itsestään selvä rahasampo Lapin matkailuyrittäjille.

– Pidemmällä aikavälillä meille ei ole eduksi se, että etelässä talvi toisensa perään on vähäluminen, koska tällöin ihmiset eivät viitsi ostaa välineitä ja taidot ja hiihtointo hiipuvat, sanoo Lapland Hotels Oy:n toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.