Koe uusi yle.fi

Viron Nato-lähettiläs: On tärkeää, että Nato osoitti pystyvänsä toimimaan nopeasti

Nato päätti torstaina osallistua salakuljettajien ja pakolaisten reittien tukkimiseen Egeanmerellä. Vasta parin viikon kuluessa selviää, mitä laivat lopulta merellä tekevät.

Ulkomaat
Sukulaiset heiluttavat saksalaiselle sota-alukselle joka lähtee Wilhelmshavenin satamasta.
Saksan laivaston alus lähtee Wilhelmshavenin tukikohdasta tammikuun alussa.Carmen Jaspersen / EPA

Naton torstaina ilmoittama päätös oli Egeanmerellä oleville aluksille äkäinen kurssinmuutos: Nato kiinnitti alueella olevat aluksensa pakolaiskriisin käyttöön välittömästi.

Laivoja on kolme, ja ne ovat Saksan lipun alla. EU:n turvallisuuspolitiikkaa seuraavan B2-blogin (siirryt toiseen palveluun)mukaan yksi aluksista on saksalainen, yksi turkkilainen ja yksi kanadalainen.

–12 tuntia – ja toiminta käynnistyi, Viron Nato-lähettiläs Lauri Leppik kuvailee puolustusministerikokouksen ratkaisua.

Turkki ja Saksa pyysivät apua pakolaiskriisiin maanantaina, ja torstaina asiasta oli jo tehty päätös.

– 28 maan liitto osoitti pystyvänsä toimimaan nopeasti. Päätöksenteon ja toiminnan nopeus on tärkeää, hän toteaa.

Se, mitä Nato alueella tekee, on määritelty vasta suurpiirteisesti: se auttaa estämään salakuljettajien toimintaa ja auttaa liittolaisiaan patoamaan siirtolaisten ja pakolaisten virtaa.

Käytännössä Nato luo tilannekuvaa alueesta ja valvoo merta.

Nato kertoi myös lisäävänsä toimintaansa Syyrian ja Turkin maarajalla. Suunnitelmista tiedetään vielä vähän.

Vaikeuskerrointa lisää se, että Venäjä toimii samalla alueella. Se muun muassa pommittaa Syyriassa lähellä Turkin rajaa.

– Ratkaisevaa on, että me Nato ei missään nimessä hae minkäänlaista vastakkainasettelua Venäjän kanssa, Viron Nato-lähettiläs sanoo.

Saksa ja Iso-Britannia: Mereltä tavoitetut pakolaiset käännytetään Turkkiin

Merivalvontaoperaatiosta on olemassa vasta poliittinen sopimus. Sen toimivaltaa, tehtäviä, kalustoa ja laillisuusperusteita rakennetaan seuraavat vajaat kaksi viikkoa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg teki selväksi, että Nato ei ole se, joka pysäyttää pakolaisveneitä ja salakuljettajia ja käännyttää veneenkeulat takaisin lähtösatamaan. Silti perusajatus on auttaa EU-liittolaisia pysäyttämään pakolaisvirta.

Jo se, että Nato on läsnä, on diplomaattilähteiden mielestä viesti ihmissalakuljettajille: tilanne on muuttunut, eikä reitti ole enää yhtä helppo kuin ennen.

Todennäköisesti sotilasliiton alukset ovat luomassa tilannekuvaa EU:n rajavalvontaviraston Frontexin sekä kreikkalaisten ja turkkilaisten viranomaisten kanssa. Siitä, miten se tapahtuu, neuvotellaan.

Naton keräämän tiedon avulla viranomaiset pysäyttävät salakuljettajien ja pakolaisten veneitä.

– Ei heitä ole tarkoitus viedä Kreikkaan. Ryhmän tarkoitus on, että heidät palautetaan Turkkiin. Siinä on olennainen ero, Iso-Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Egeanmerellä on hukkunut ihmisiä päivittäin, ja alusten läsnäolo todennäköisesti säästää ihmishenkiä.

Siitä on pitävä sopimus, että pakolaiset palautetaan Turkkiin. Se on selvä viesti salakuljettajille.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen

Osa Nato-maista on arvostellut sitä, että operaatiossa keskitytään vain meripelastukseen. Merihätään joutuneita autetaan, mutta heitä ei viedä Nato-laivan kannella Eurooppaan.

– Siitä on pitävä sopimus, että pakolaiset palautetaan Turkkiin. Se on selvä viesti salakuljettajille, Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi The Wall Street Journalille (siirryt toiseen palveluun).

Merkel osoitti johtajuutta

Se, että pyyntö Natolle tuli juuri Saksasta, kannattaa myös panna merkille, diplomaattilähde sanoo.

Liittokansleri Angela Merkel osoitti johtajuutta ja näytti olevansa huolissaan Euroopan turvallisuudesta.

Yhteistyö Naton piirissä kertoo siitä, että vaikka eurooppalaiset maat muuten ovat olleet erimielisiä pakolaispolitiikassa, Natossa ne toimivat yhdessä.

Samoin yhdessä pystyivät toimimaan Kreikka ja Turkki. Tähän asti niiden rannikkovartiostojen alukset ovat olleet lähes näköyhteydellä mutta toimineet toisistaan piittaamatta.