Münchenissä tehtiin suunnitelma sovun saamiseksi Syyriaan – mitä muuta kuluneella viikolla tapahtui ja mitä on edessä seuraavaksi?

Syyrian hallituksen joukkojen ja maltillisten kapinallisten välisten taistelut pyritään lopettamaan viikon kuluessa.Taisteluiden rauhoittuminen luonnollisesti helpottaisi siviillien ahdinkoa, mutta todelliseen rauhaan on vielä matkaa.

Ulkomaat
Miehet katselevat raunioita
Mies lohduttaa poikaa raunioiden keskellä Venäjän ilmaiskun jälkeen Aleppossa.Thaer Mohammed / AFP / Lehtikuva

Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi otettiin torstain ja perjantain välisenä yönä askel. Yhdysvallat, Venäjä ja muut keskeiset valtiot pääsivät sopuun suunnitelmasta, jonka tavoitteena on Syyrian hallituksen joukkojen ja maltillisten kapinallisten välisten taistelujen lopettaminen viikon kuluessa.

Sopua hierottiin ennen kuin turvallisuuskokous Saksan Münchenissä alkoi virallisesti perjantaina. Sveitsin Genevessä käytävät Syyria-neuvottelut keskeytyivät viime viikolla alkumetreille, joten Syyrian kriisin keskeisten taustamaiden ulkoministerit kokoontuivat Münchenissä tavoitteenaan tulitauon aikaansaaminen.

Münchenin sopu voi olla käänne, jos Venäjä ja Yhdysvallat pääsevät paremmin yhteiseen käsitykseen siitä, ketkä ovat ne ryhmät, joiden kanssa neuvotella ja ketkä ovat ne ryhmät, jotka täytyy joka tapauksessa ajaa Syyriasta aseellisesti ulos.

Vanhempi tutkija Toni Alaranta, Ulkopoliittinen instituutti

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että keskustelut opposition ja hallinnon välillä pyritään saamaan käyntiin niin pian kuin mahdollista.

– Nyt meillä on vain sanoja paperilla, lähipäivinä meidän pitää nähdä myös toimenpiteitä, Kerry kuitenkin varoitti.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura lehdistötilaisuudessa Münchenin neuvottelujen jälkeen.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura lehdistötilaisuudessa Münchenin neuvottelujen jälkeen helmikuussa.Sven Hoppe / EPA

Taisteluiden rauhoittuminen luonnollisesti helpottaisi siviillien ahdinkoa. Siihen, että aikaan saadaan todellinen rauha, on kuitenkin vielä matkaa. Ratkaistava olisi niin Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asema kuin sekin, ketkä kaikki ovat tervetulleita neuvottelupöytään.

Myös eri osapuolia tukevien valtioiden kiistat vaikeuttavat tilannetta.

Venäjän ilmaiskujen lopettamisesta ei sovittu

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta piti Münchenissa aikaan saatua sopua merkittävänä. Alarannan mukaan epäselvyys Venäjän ilmaiskuista kuitenkin tekee tilanteesta vaikean. Münchenissä ei kuitenkaan saatu aikaan sopimusta Venäjän ilmaiskujen välittömästä lopettamisesta. Sitä, kuinka nopeasti Syyriaan todella saadaan tulitauko, on Alarannan mukaan hyvin vaikea arvioida.

– Münchenin sopu voi olla käänne, jos Venäjä ja Yhdysvallat pääsevät paremmin yhteiseen käsitykseen siitä, ketkä ovat ne ryhmät, joiden kanssa neuvotella ja ketkä ovat ne ryhmät, jotka täytyy joka tapauksessa ajaa Syyriasta aseellisesti ulos, Alaranta arvioi.

Presidentti Assadin versio tilanteesta

Vain alle vuorokausi Münchenissä tehdyn suunnitelman jälkeen Syyrian presidentti Bashar al-Assad antoi uutistoimisto AFP:lle haastattelun, jossa hän muun muassa syytti pakolaiskriisistä Eurooppaa ja sanoi saavansa hallintaansa koko Syyrian. Assad sanoi tukevansa rauhanneuvotteluja. Siltikin Assad tulkitsee ulkovaltojen puuttumisen sotaan vain hidastavan Syyrian hallintaan saamista.

Bashar al-Assad ja Vladimir Putin.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.)Aleksei Druzhinin / Ria Novosti

Syyrian oppositio puolestaan on vaatinut, että presidentti Assad astuisi syrjään rauhanprosessin ajaksi.

Tilanne Turkin ja Syyrian rajalla

Syyrian ja Turkin rajalta vastikään palanneen Ylen toimittajan Antti Kurosen mukaan Venäjän ilmaiskuista puhuvat kaikki.

– Venäjän pommitukset ovat muuttaneet tilanteen. Viimeisten kolmen kuukauden aikana potilasmäärät ovat olleet todella suuret. Kaikki vuodepaikat ovat täynnä, Kurosen haastattelema turkkilaissairaalaan lääkäri Usama Derweesh kuvaili tilannetta.

Kartta
Syyrian hallinnon joukot etenevät ja ajavat kapinallisia ahtaalle Aleppon seudulla. Viivoitettu alue on Syyrian ja Venäjän sotatoimien kohteena - kapinallisten huoltoreitti pohjoiseen on jo poikki.Yle Uutisgrafiikka

Turkki rakentaa vain muutaman kilometrin päähän Syyrian rajasta pakolaisleiriä. Turkin ja Syyrian välinen raja on ollut suljettuna jo pidemmän aikaa, mutta runsas viikko sitten Turkki tiukensi sulkua entisestään.

Aleppon alueelta on paennut Turkin rajalle noin 50 000 ihmistä. Kansalaistoimittaja Khalid Halabi matkusti Alepposta aivan Turkin rajan läheisyyteen ja tarjosi välikäsien kautta materiaaliaan Ylelle.

Taistelu juuri Alepposta on merkittävä muun muassa siksi, että opposition joukot ovat Aleppossa saarrettuina. Ennen sotaa kahden miljoonan asukkaan Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki.