Presidentti Niinistö Putinin vieraaksi Moskovaan pääsiäisen tienoilla

Niinistö sai kutsun tavatessaan Venäjän pääministerin Münchenissa. Ennen tapaamista Dmitri Medvedev sanoi EU:n turvapaikkapolitiikan olevan ongelma Saksalle, Suomelle ja Venäjälle.

Ulkomaat
Sauli Niinistö ja Dmitri Medvedev.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tapasivat Münchenin Bayerischer Hof -hotellissa 12.2.2016Yle / Reijo Lindroos

Presidentti Sauli Niinistö vierailee pääsiäisen tiennoilla Moskovassa ja tapaa presidentti Vladimir Putinin. Niinistö sai kutsun tavatessaan perjantai-iltana Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Tapaamisen jälkeen Niinistö vahvisti menevänsä Moskovaan pääsiäisviikon paikkeilla.

Noin tunnin kestäneessä kahdenkeskisessä tapaamisessa Niinistö ja Medvedev keskustelivat muun muassa itärajan tilanteesta. Venäjän kautta Suomeen on tänä vuonna tullut satoja turvapaikanhakijoita.

Ennen tapaamisen alkua Medvedev sanoi, että EU:n turvapaikkapolitiikka ei ole tyydyttävällä tasolla.

– Se on ongelma Suomelle. Se on ongelmalle Saksalle. Se on ongelma meille, Medvedev arvioi.

Hänen mukaansa tärkein tehtävä on nyt ehkäistä perusteet maahanmuutolle.

– Siitä keskustellaan täällä Münchenissa, Medvedev sanoi.

Presidentti Niinistö kertoi perehtyneensä Medvedevin näkemyksiin raja-asioista. Aiemmin Suomen rajalle ei päässyt ilman viisumia.

– Venäjä ja Suomi ovat molemmat turvallisia maita. Turvapaikanhakijalla ei ole tässä tilanteessa oikeutta valita maata, Niinistö sanoi ennen keskustelujen alkua.

Niinistön mukaan rajavalvonnan ammatti-ihmiset käyvät nyt tästä asiasta keskustelua ja hän toivoo, että kaikkia tyydyttävä ratkaisu löytyy.

Niinistö toivoo Syyria-sovun läpimurron olevan totta viikon päästä

Tapaamisessa keskustelltiin myös maiden taloussuhteista ja Syyrian tilanteesta.

Perjantain vastaisena yönä Münchenissa päästiin sopuun siitä, että Syyrian hallituksen ja maltillisten kapinallisten välille yritetään saada tulitauko. Syyria-ratkaisussa ovat mukana myös mm. Yhdysvallat ja Venäjä. Ratkaisu yritetään puristaa viikossa.

Tapaamisen jälkeen Niinistöltä kysyttiin, onko Syyria-sopimus läpimurto? Niinistö sanoi suhtautuvansa varovaisesti kaikenlaisiin läpimurtoihin.

– Nyt kokoonnuttiin saman pöydän ääreen ja tultiin ulos yhteisellä näkemyksellä. Kyllä se on jonkinlainen edistysaskel tässä kokonaisuudessa. Täytyy toivoa, että viikon päästä voidaan sanoa, että läpimurto tapahtui, hän arvioi.