BBC: Pedofiilit jakavat laittomia kuvia salaisissa Facebook-ryhmissä

BBC:n selvitysryhmä teki valeprofiilin ja pääsi liittymään pedofiiliryhmiin. Ilmiannon jälkeen Facebook poisti joitakin kuvia, mutta osa jäi sivuille edelleen.

internet
Facebook-logo
Nina Keski-Korpela / Yle

Pedofiilit luovat salaisia Facebook-ryhmiä, joissa he julkaisevat ja vaihtavat kuvia lapsista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

BBC:n mukaan pedofiiliryhmien perustajien joukossa on myös henkilö, joka on tuomittu pedofiliasta ja joka on edelleen seksuaalisen hyväksikäyttäjien listalla. Facebookin salaiset ryhmät ja niiden sisältö eivät näy yhteisöpalvelun muille käyttäjille.

BBC:n selvityksessä luotiin valeprofiili, joka pääsi muutamien pedofiiliryhmien jäseneksi. Facebook-ryhmien nimet viittasivat selkeästi lasten hyväksikäyttöön. Ryhmien jäsenet julkaisivat pornografisia kuvia ja kommentoivat niitä avoimesti.

Facebook ei poistanut kaikkia kuvia

Toimittajat raportoivat yhteensä 20 asiattomasta kuvasta Facebookin Ilmianna julkaisu -työkalulla. Tämän jälkeen jotkut pedofiiliryhmäläiset olivat itse poistaneet muutaman kuvan, ja Facebook poisti neljä. Silti noin puolet kuvista jäi poistamatta.

Osa kuvista sai BBC:n toimittajat niin huolestuneiksi, että he ilmoittivat niistä viranomaisille. Näin muun muassa eräs bloggaaja sai tietää, että hänen lapsensa kuva oli kaapattu hänen blogistaan ja julkaistu pedofiiliryhmässä.

Englannin lapsiasiavaltuutetun Anne Longfieldin mukaan Facebook ei toimi riittävän tehokkaasti lasten suojelemiseksi. Facebookilta vastattiin BBC:lle, että yhteisöpalvelu vannoo poistavansa kaiken sopimattoman materiaalin.