Tutkijat: Zikavirus säilyy kaksi kuukautta siemennesteessä

Brittitutkijat havaitsivat sikiöille vaarallisen zikaviruksen siemennesteestä 62 päivää tartunnan jälkeen.

Ulkomaat
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Zikavirus saattaa säilyä pitkiä aikoja ihmisen elimistön osissa, joihin immuunijärjestelmä ei ulotu. Tutkijat ilmoittivat perjantaina havainneensa viruksen siemennesteestä kaksi kuukautta tartunnan jälkeen. Terveysviranomaisten tietoon on tähän mennessä tullut ainakin kaksi tapausta, joissa zikaviruksen uskotaan tarttuneen seksin välityksellä.

Etelä-Amerikassa nopeasti leviävän zikaviruksen epäillään aiheuttaneen tuhansille lapsille vakavia epämuodostumia ja kehityshäiriöitä Brasiliassa. Maailman terveysjärjestö WHO julisti helmikuun alussa kansainvälisen hätätilan zikaviruksen takia.

Useat elimet, kuten kivekset, silmät, istukka ja aivot, ovat immuunipuolustuksen ulottumattomissa. Näihin elimiin päätynyt virus ei siis käynnistä immuunipuolustusta, mikä tekee sen nujertamisesta vaikeampaa.

– Tällä hetkellä tiedämme, että se [zikavisus] säilyy veressä hyvin rajoitetun ajan, viikosta korkeintaan kymmeneen päivään. Me tiedämme kerättyämme kokemusta, että se voidaan havaita siemennesteestä. Me emme ole täysin varmoja, missä muualla se voi säilyä tartunnan jälkeen, allergia- ja tartuntatautien tutkimusinstituutin NIAID:n johtaja Anthony Fauci sanoo.

Fauci vertaa zikaviruksen sitkeyttä ebolavirukseen, jonka havaittiin vuonna 2014 säilyvän siemennesteessä ja silmissä useiden kuukausien ajan.

Zikaviruksen aiheuttamat oireet ovat lieviä. Virus aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita kuten kuumetta, päänsärkyä, nivelkipua ja ihottumaa. Virus voi kuitenkin olla erittäin vaarallinen sikiöille.

Lähteet: Reuters