yle.fi-etusivu

BBC: Syyrian kapinallisryhmät aikovat jatkaa taisteluja

Ainakin osa kapinallisryhmistä suhtautuu epäilevästi väitteisiin, että Venäjä lopettaisi ilmaiskut Syyriassa. Lisäksi kapinalliset ovat ladanneet tukun tuttuja ennakkovaatimuksia taisteluiden lopettamiselle.

Ulkomaat
Syyrian kapinallisia Aleppon lähellä.
Reuters-TV

Syyrian kapinallisryhmät aikovat jatkaa taisteluja Syyriassa. Ison-Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) puhuneiden kapinallisryhmien edustajat sanovat, että he eivät usko Münchenissä sorvattuun suunnitelmaan saada Syyriaan jonkinlainen tulitauko.

Kolmen kapinallisryhmän edustajat sanovat, että he eivät usko taisteluiden päättyvän viikossa, kuten Münchenissä on toivottu. Kapinalliset suhtautuvat erityisen epäluuloisesti toiveisiin, että Venäjä lopettaisi presidentti Bashar al-Assadin joukkoja tukevat ilmapommitukset kapinallisia vastaan.

Konservatiivinen, niin sanottu Levantin vapaiden miesten islamilainen liike (Ahrar ash-Sham) sanoo, että se lopettaa taistelemisen vasta, kun sen ennakkovaatimukset on hyväksytty. Ryhmä vaatii muun muassa vankien ja saarrettujen kaupunkien vapauttamista.

Niin sanottu Shamin legioona (Faylaq al-Sham) puolestaan vaatii presidentti Bashar al-Assadin eroa ennen kuin ryhmä on valmis lopettamaan taistelut.

BBC:n haastattelemat ryhmä tai ryhmittymät edustavat vain pientä osaa Syyrian kapinallisista. Myös muut Syyrian kapinalliset ovat esittäneet samoja epäluuloja tai ennakkovaatimuksia Syyrian rauhanneuvotteluille.

Saksan Münchenissä on alkanut kansainvälinen turvallisuuskokous. Yhdysvallat, Venäjä ja muut keskeiset valtiot ovat sopineet suunnitelmasta, joka lopettaisi viikossa Syyrian hallituksen joukkojen ja maltillisten kapinallisten taistelut. Syyrian hallitus tai kapinalliset eivät olleet mukana neuvotteluissa.

Toistaiseksi on epäselvää, lopettaako Venäjä ilmaiskunsa Syyriassa.