yle.fi-etusivu

Israelin hallitus ja kirjoittajat riidoissa yhteiskuntaopin oppikirjasta

Osa kirjan kirjoittajista syyttää opetusministeriötä tekstiensä peukaloinnista poliittisten tarkoitusperien edistämiseksi.

Ulkomaat
Israelilaisia koululaisia pelaamassa palloa koulun pihalla suojamuurin vieressä.
Abir Sultan / EPA

Kolme israelilaisen yhteiskuntaopin oppikirjan kirjoittajaa on vaatinut nimiensä poistamista kirjoittamistaan kappaleista. Kirjoittajien mukaan Israelin opetusministeriön viranomaiset ovat muokanneet heidän tekstinsä uuteen uskoon.

Kirjoittajien mukaan virkamiehet ovat muun muassa lisänneet teksteihin kansallismielistä painotusta.

– Kirjan on tarkoitus soveltua kaikille. Maallistuneille, uskonnollisille, arabeille ja druuseille. Tämä kirja ei sovellu kaikille, sanoo kirjan kustannustoimittaja Jehuda Jaari.

Yhteiskuntaopin kirjat räjähdysherkkä aihe

Israelissa yhteiskuntaopin kirjat ja niiden sisältö ovat vahvan julkisen mielenkiinnon kohde. Noin 600-sivuinen Israelin kansalaisena – juutalainen ja demokraattinen valtio -teos (To be Citizens in Israel: a Jewish and democratic state) on toinen kahdesta hepreankielisestä yhteiskuntaopin oppikirjasta.

Teoksen tekstit ovat lukion ylioppilaskirjoitusten pohja, sillä toinen kirja on vapaaehtoinen.

Kirja esittelee muun muassa Israelin yhteiskuntaa, hallinnon rakennetta, demokratiaa ja juutalaisen valtion merkitystä. Lisäksi kirja käsittelee Israelin arabien asemaa.

Kirjan päivityspainokseen vaaleista, poliittisista puolueista ja lainsäädännön periaatteista kirjoittanut politiikan tutkija vaati nimensä poistamista. Tutkijan mukaan virkamiehet olivat editoineet tai uudelleen kirjoittaneet hänen kappaleensa arabeihin kohdistuvan syrjinnän silottelemiseksi.

Tutkijan mukaan hänen teksteihinsä on lisätty tarkoitushakuisia lainauksia, joiden taustoja ei kerrota oppilaille.

Lisäksi oppikirjan kappaleissa puhutaan paljon Talmudista, eli juutalaisten yhteiskunnallisten ja lainopillisten kirjoitusten kokoelmasta.

Myrskyn silmässä oikeistolainen opetusministeri

Pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistohallitusta on syytetty demokratian vastaisista hankkeista. Israelin kulttuuriministeri on uhannut perua rahoituksen näytelmiltä ja taidenäyttelyiltä, joita voidaan pitää Israelin vastaisina.

Israelin hallitus suunnittelee lakimuutosta, joka iskee juuri vasemmistolaisia kansalaisjärjestöjä vastaan ja aivan hiljattain opetusministeri kielsi juutalaisen ja arabin romanssista kertovan kirjan käytön virallisessa opetussuunnitelmassa.

Tälläkin kertaa kohun keskiössä on opetusministeri Naftali Bennett. Miehitetyn Länsirannan siirtokuntaliikkeeseen vahvasti sidoksissa olevan Juutalainen koti -puolueen Bennett on puolustanut päätöstään.

– Kysymys on siitä, onko Israel juutalainen ja demokraattinen valtio vai valtio muiden joukossa. Aion ehdottomasti korostaa juutalaisuutta, Bennett kertoi Israelin armeijan radion haastattelussa.

Myös Bennettin edeltäjät ovat saaneet ryöpytystä siitä, että he ovat yrittänet ujuttaa omia näkemyksiään opetussuunnitelmaan.

Lähteet: AP