Perussuomalaiset: Ei lisäleikkauksia turvapaikkakriisin takia – "Tärkeää yhteiskuntarauhan kannalta"

Kertaluonteinen laina on lisäleikkauksia parempi vaihtoehto kattaa kustannukset, joita maahanmuutosta koituu. Tästä perussuomalaisten kannasta kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Ykkösaamu-ohjelmassa. Valtiovarainministeri Alexander Stubb tyrmää esityksen.

politiikka
Sampo Terho Ykkösaamussa.
Yle

Perussuomalaiset ei hyväksy maahanmuuton kustannusten maksamista lisäleikkauksilla, jotka karsisivat suomalaisten palveluja.

Tämä on puolueen virallinen kanta, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Yle TV1:n Ykkösaamussa.

– Kulut pitää ohjata menokehyksen ulkopuolelle, sanoo Terho. Tämä on tärkeää yhteiskuntarauhan kannalta, hän korostaa. Jo sovituista leikkauksista Terho haluaa pitää kiinni.

Perussuomalaisten mukaan maahanmuutosta koituvia kustannuksia voidaan maksaa kertaluonteisella lainalla. Toinen kotouttamiskulujen rahoitusvaihtoehto olisi verotus.

Terho arvioi, että laina olisi veroa parempi vaihtoehto. Hän uskoo, että hallitus pääsee asiasta yhteisymmärrykseen, vaikka tiukkoja keskusteluja onkin odotettavissa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä perussuomalaisille on erittäin tärkeää olla hallituksessa tekemässä päätöksiä juuri nyt, vaikka oppositiossa kannatusprosentti voisikin olla yli 30 prosentin.

Terho huomauttaa, että kannatuslukujen roimat nousut ja laskut ovat tyypillisiä uudelle puolueelle.

SDP:n Lindtmanilta herui kehuja: PS on pärjännyt hallituksessa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi Ykkösaamussa puhelimitse, että SDP otti jo viime syksynä valtiovarainvaliokunnassa esiin seikan, että kotouttamiskulut pitää ohjata budjetin menokehyksen ulkopuolelle.

Lindtmanin mukaan perussuomalaiset on pärjännyt hallituspuolueena ja ollut hallituksen sisällä hyvin lojaali. Keskusta ja kokoomus ovat kipuilleet hallituksessa enemmän kuin perussuomalaiset, SDP:n Lindtman huomauttaa.

Lindtman tahtoo myös välittää koko hallitukselle sosiaalidemokraattien neuvon: työllisyyteen on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.

Stubb tyrmää: Me emme ota lisää velkaa

Hallituskumppani kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb tyrmää perussuomalaisten esityksen. Perussuomalaisten avaus vie Stubbin mukaan keskustelua väärille raiteille tarjotessaan lainanottoa keinona välttää leikkaukset.

– Se että siirrettäisiin tämä asia kehyksen ulkopuolelle ei suomalaisen veronmaksajan näkökulmasta merkitse mitään muuta kuin että varainhoito eli piikki olisi auki, Stubb kommentoi perussuomalaisten esitystä lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Hallitus ei Stubbin mukaan ole siirtämässä maahanmuuton kustannuksia kehyksen ulkopuolelle. Velkaantumisen taittaminen on hallituksen ykköstavoitteita, ja se aikoo pitää siitä kiinni.

– Kyse ei ole kirjanpitoharjoituksesta, jossa pannaan ikään kuin menoja vastakkain.

Terho: Väyrysen kansalaisaloitteesta omantunnon kysymys

Sampo Terhon mukaan perussuomalaiset suhtautuu eduskunnan käsittelyyn tulevaan Paavo Väyrysen kansalaisaloitteeseen omantunnon kysymyksenä. Kansalaisaloitteessa vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen eurojäsenyydestä.

– Tämähän on asia, jota olemme oppositiossa ollessamme pyöritelleet. Ryhmänjohtajana lähtisin siitä, että tulemme äänestämään tästä omantunnon kysymyksenä, kuten useista muistakin kansalaisaloitteista. Eli todennäköisesti perussuomalaisten linja tulee olemaan, että edustajat saavat äänestää, miten parhaaksi katsovat.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) alulle laittama kansalaisaloite tullee eduskunnan käsiteltäväksi lähiviikkoina.

Juttuun on lisätty 15:51 kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kommentti.