1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiskäräjien puheenjohtajakisan lähtöasetelmat alkavat olla selvillä

Suomen Saamelaiskäräjät valitsee helmikuun lopussa keskuudestaan puheenjohtajiston ja hallituksen. Lähtöasetelmat alkavat olla selvillä. Saamelaispresidentin eli puheenjohtajan paikkaa tavoittelee joukko tuttuja kasvoja ja uusia haastajia.

Sápmi
Sámedikki presideantagilvvu dilli 12.2.2016.
Anu Avaskari (gur. badj./vas. ylh.), Veikko Feodoroff, Tuomas Aslak Juuso, Kari Kyrö, Pentti Pieski ja Tiina Sanila-Aikio.Yle

Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtajan paikasta 2016–2019 on tämänhetkisten tietojen mukaan kisaamassa jopa kuusi edustajaa.

Saamelaiskäräjien kolmihenkinen puheenjohtajisto, neljä muuta hallituksen jäsentä sekä lautakunnat ja neuvostot vuosille 2016–2019 valitaan helmikuun 23. päivä Inarissa.

Yle Sápmi tavoitti perjantaina ja lauantaina melkein kaikki Saamelaiskäräjien 21 edustajaa. Vain Jouni Aikiota Inarista ei tavoitettu kommentoimaan.

Tavoitetuista edustajista neljä kertoi olevansa käytettävissä Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi ja kaksi harkitsee.

Neljä käytettävissä olevaa edustajaa ovat toimea aikaisemminkin tavoitelleet Anu Avaskari Inarista ja Tiina Sanila-Aikio (nykyinen puheenjohtaja) sekä uudet nimet Tuomas Aslak Juuso Enontekiöltä ja Pentti Pieski Helsingistä. Inarilaiset edustajat Kari Kyrö ja Veikko Feodoroff ovat harkitsemassa lähtevätkö tavoittelemaan puheenjohtajan paikkaa.

Saamelaiskäräjät valitsee itse keskuudestaan kolme puheenjohtajaa ja neljä muuta hallituksen jäsentä. Lautakunnat ja neuvostot muodostetaan Saamelaiskäräjien jäsenistä ja muista saamelaisista.

Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten virallinen edustuselin. Saamelaiskäräjien vaalit käytiin syksyllä 2015.

Avaskari ja Sanila-Aikio tavoittelivat puheenjohtajuutta jo neljä vuotta sitten

Syksyn 2015 saamelaiskäräjävaalien äänikuningatar oli inarilainen Anu Avaskari 205 äänellä. Hän kisasi puheenjohtajan paikasta myös neljä vuotta sitten, kun Klemetti Näkkäläjärvi valittiin toiselle puheenjohtajakaudelleen.

Anu Avaskari
Anu AvaskariYle Sápmi

Avaskari toimii muun muassa Inarin kunnanvaltuuston puheenjohtajana (kok) ja Inarinsaamelaiset-yhdistyksen puheenjohtajana.

– Luonnollisesti tavoittelen puheenjohtajuutta, kuten jo neljä vuotta aikaisemminkin. Silloin ei tullut riittävästi kannatusta, mutta toivottavasti sitten tällä kertaa olisi parempi mahdollisuus Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi. Jos puheenjohtajakisassa ei tule menestystä, niin olen kiinnostunut myös hallituspaikasta. Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto on keskeinen vaikuttamisen paikka ja puheenjohtajisto suorittaa paljon edunvalvontaa ja edustaa Saamelaiskäräjiä. Totta kai nämä paikat ovat kiinnostavia. Haluan olla keskeisesti mukana Saamelaiskäräjien päätöksenteossa, Avaskari sanoo.

Anu Avaskari Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Tiina Sanila-Aikio
Tiina Sanila-AikioYle Sápmi

Tiina Sanila-Aikio on toiminut Saamelaiskäräjien puheenjohtajana vajaan vuoden siitä asti, kun Klemetti Näkkäläjärvi erosi puheenjohtajan toimesta Saamelaiskäräjien ajaman uuden saamelaismääritelmän kaaduttua eduskunnassa keväällä 2015.

Sanila-Aikio sai syksyn vaaleissa 190 ääntä eli toiseksi eniten ääniä.

– Tämä äänimäärä velvoittaa minua. Tämä äänimäärä myös vahvistaa sitä politiikkaa, jota olen tehnyt neljä vuotta edellisellä kaudella. Meidän tilanteemme on hyvin haasteellinen ja seuraava kausi tulee varmasti viitoittamaan saamelaisten tulevaisuutta. Tämä vaalikausi tulee olemaan yhtä historiallinen kuin edellinenkin. Kun katsoo tätä tilannetta, niin on tavatonta, että valtio kävelee meidän ylitsemme, oli sitten kysymys vaikkapa varhaiskasvatussuunnitelman perusteluiden valmistelusta tai suuremmista asioista kuten metsähallituslaista, Sanila-Aikio sanoo.

– Jos puheenjohtajakisassa ei tule menestystä, niin hallituspaikka on sitten kiinni muusta ryhmästä, Sanila-Aikio kommentoi.

Tiina Sanila-Aikio Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Kisassa varmasti mukana ainakin kaksi uuttaa nimeä: Juuso ja Pieski

Kaksi uutta nimeä, jotka ovat varmasti mukana Saamelaiskäräjien puheenjohtajakisassa, ovat Tuomas Aslak Juuso Enontekiöltä ja Pentti Pieski Helsingistä.

Tuomas Aslak Juuso
Tuomas Aslak JuusoYle Sápmi

Tuomas Aslak Juuso sai syksyn 2015 vaaleissa 114 ääntä eli eniten Enontekiön kunnasta. Juuso istui Saamelaiskäräjillä 2008–2011 ja on toiminut muun muassa YK:n alkuperäiskansanuorten johtajana ja RKP Saamen puheenjohtajana.

– Lähden hyvillä mielin puheenjohtajakisaan. Ihmiset ovat osoittaneet minulle luottamuksensa ja pyytäneet mittauttamaan luottamukseni puheenjohtajaksi. Jos puheenjohtajakisassa ei tule menestystä, niin tavoitteenani on melko luonnollisesti hallituspaikka. Olen kiinnostunut siitä, mutta presidenttikisa ratkaisee paljon, Juuso sanoo.

Tuomas Aslak Juuso Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Pentti Pieski
Pentti PieskiYle Sápmi

Pentti Pieski sai syksyn 2015 vaaleissa 128 ääntä eli eniten kaupunkisaamelaisista. Pieski on toiminut muun muassa City-Sámit- eli Citysaamelaiset-yhdistyksen puheenjohtajana Helsingissä.

– Olen käytettävissä sellaisiin toimiin, joihin luottamusta löytyy, ja aina puheenjohtajaksi asti, jos saan tukea. Jos puheenjohtajakisassa ei tule menestystä, niin näen, että Saamelaiskäräjien pitää tukee sitä puheenjohtajaa, joka demokraattisesti valitaan, Pieski sanoo.

Pentti Pieski Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Feodoroff ja Kyrö harkitsevat presidenttikisaa

Inarilaiset edustajat Veikko Feodoroff ja Kari Kyrö ovat myös harkitsemassa lähtevätkö mukaan puheenjohtajakisaan.

Veikko Feodoroff
Veikko FeodoroffYle Sápmi

Veikko Feodoroff sai syksyn 2015 vaaleissa 116 ääntä. Feodoroff on aikaisemmin toiminut muun muassa kolttasaamelaisten vaaleilla valittuna luottamusmiehenä, joka hoitaa kolttien yhteisiä asioita virallisesti Suomessa.

– Olen mahdollisesti käytettävissä puheenjohtajaksi ja asiasta käydään neuvotteluita. En kuitenkaan tiedä vielä aivan satavarmasti. Minua on pyydetty lähtemään puheenjohtajakisaan, mutta se on vielä hakusessa, että minkälaista linjaa tässä lähdetään rakentamaan. Uskon, että kaikki selviää vasta viime metreillä. Hallituspaikka ratkeaa paljon siinä, että kenestä tulee puheenjohtaja. Jos Tiina Sanila-Aikio valitaan, niin hän ottaa meidän kolttasaamelaisten hallituspaikan, Feodoroff sanoo.

Veikko Feodoroff Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Kari Kyrö
Kari KyröYle Sápmi

Kari Kyrö Inarista sai syksyn 2015 vaaleissa 189 ääntä eli kolmanneksi eniten koko vaalissa. Korkein hallinto-oikeus hyväksyi Kyrön Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vuonna 2011.

– Olin jo kerran päättänyt etten ole ehdolla puheenjohtajaksi, mutta porukalta, äänestäjiltä, on tullut paineita että pitäisi olla ehdolla. Harkitsen. Olisi ihmeellistä jos kieltäytyisin hallituspaikasta, Kyrö sanoo.

Kari Kyrö Saamen vaaligalleriassa 2015 (video)

Vain kaksi paljastaa presidenttisuosikkinsa

Edustajista ainoastaan Anne Nuorgam Utsjoelta ja Jan Saijets Tampereelta kertovat tässä vaiheessa julkisesti ketä he tukevat Saamelaiskäräjien puheejohtajaksi.

Kummatkin kuuluvat Tiina Sanila-Aikion tukijoihin.

Ensimmäisen kauden edustaja Kirsti Kustula Inarista kommentoi, että hänen mielestään puheenjohtajan pitää osata hyvin yhtä kolmesta saamen kielestä ja lisäksi englantia. Hänen mielestään on hyvä, että on paljon vaihtoehtoja, jotta edustajat pääsevät valitsemaan.

Ensimmäisen kauden edustaja Pigga Keskitalo Enontekiöltä kommentoi, että hän kunnioittaa demokratiaa ja että tämän periaatteen mukaisesti vaalivoittaja pääsee johtamaan Saamelaiskäräjien järjestäytymistä.

Kokenut edustaja Petra Magga-Vars Sodankylästä kommentoi, että hänen valintaansa vaikuttavat tietyt asiat, joista tiedottaminen on yksi tärkeimmistä. Hänen mielestään puheenjohtajan pitää olla valmis tiedottamaan asioista, sillä saamenkansa tarvitsee tietoa.

Suurin osa kiinnostunut hallituspaikoista

Kolmihenkisen puheenjohtajiston lisäksi Saamelaiskäräjät valitsee keskuudestaan neljä hallituksen jäsentä.

Sámediggi 2016-2019
Yle

Hallituspaikoista ovat edellämainittujen puheenjohtajakandidaattien lisäksi kiinnostuneet ainakin Aslak Holmberg Utsjoelta, Neeta Jääskö Inarista, Kirsti Kustula Inarista, Ulla-Maarit Magga Enontekiöltä, Petra Magga-Vars Sodankylästä, Heikki Paltto Inarista, Jan Saijets Tampereelta, Tanja Sanila Inarista, Magreta Sara Inarista, Antti Sujala Utsjoelta ja Nilla Tapiola Utsjoelta. Pigga Keskitalo Enontekiöltä sanoo olevansa käytettävissä toimiin kuten sovitaan.

Saamelaiskäräjien nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Paltto ja jäsen Nilla Tapiola kertovat, että varapuheenjohtajien paikat kiinnostavat heitä kumpaakin.

Sodankylän kunnan ainoat edustajat Petra Magga-Vars ja Jouko Hetta kertovat, että he ovat sopineet, että Sodankylän kunnan mahdollinen hallituspaikka menee Magga-Varsille. Heidän mielestään on syytä jatkaa tapaa, jonka mukaan hallituksessa on edustaja kaikista saamelaisalueen kunnista eli Utsjoelta, Inarista, Enontekiöltä ja Sodankylästä.

Maanantain uutisissa lisää edustajien ajatuksia tulevista valinnoista.

Lue seuraavaksi