Niinistö: Naton partiointi Välimerellä herättää kysymyksen, miten käy kansainvälisille sopimuksille

Presidentti Sauli Niinistön mukaan eurooppalaisia arvoja uhkaavat eniten reaktiot, joita pakolaiskriisi on Euroopassa laukaissut. Niinistö puhui Münchenissä jatkuvassa turvallisuuskokouksessa.

Kuva: Jani Saikko / Yle

Sotilasliitto Naton osallistuminen Välimeren pakolaiskriisin partiointiin herättää kysymyksiä, ovatko toimet sopusoinnussa kansainvälisten sopimusten kanssa, arvioi presidentti Sauli Niinistö.

Ninistö sanoo ymmärtävänsä Naton mukanaolon Välimerellä siten, että ihmisiä yritetään estää tulemasta Euroopan rajoille hakemaan turvapaikkaa.

– Heillä on oikeus siihen (turvapaikan hakemiseen). Meidän on nyt käytävä rehellinen keskustelu siitä, olemmeko pragmaattisia ja pyrimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen vai noudatammeko tarkasti omia sopimuksiamme, Niinistö sanoo.

Niinistö puhui Münchenissä meneillään olevassa turvallisuuskokouksessa presidenttien paneelikeskustelussa. Mukana olivat myös Ukrainan, Liettuan ja Puolan presidentit sekä Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz.

"Uhka arvoille tulee sisältäpäin"

Paneelissa puhuttiin Euroopan turvallisuusuhkista ja arvoista. Niinistön mukaan eurooppalaisia arvoja uhkaavat tällä hetkellä reaktiot, joita pakolaiskriisi on Euroopassa laukaissut.

– Minusta uhka tulee sisältäpäin. En näe, että tänne tulevat ihmiset uhkaavat arvojamme, vaan pikemminkin reaktiot asiaan, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan eurooppalaiset hallitukset kilpailevat toistensa kanssa lausuntojen tiukkuudessa ja ovat jopa sulkemassa rajojaan. Tämä johtaa hiljaiseen sopimukseen siitä, että kansainvälisiä sääntöjä voidaan rikkoa.

– Jos monet esittävät sellaista, mikä on ristiriidassa arvojemme ja perussopimusten kanssa, asia muuttuu arkipäiväiseksi, Niinistö sanoi.

En näe, että tänne tulevat ihmiset uhkaavat arvojamme, vaan pikemminkin reaktiot asiaan.

Presidentti Sauli Niinistö

Niinistö totesi, että Schengenistä ja Dublinista ei ole enää paljon jäljellä. Entä Geneven sopimus, hän kysyi.

– Jos alamme ajatella, että sopimukset voidaan unohtaa, silloin arvomme ovat todella vaarassa, Niinistö sanoi.

"Venäjän kanssa löydettävä pienin yhteinen nimittäjä"

Paneelin juontaja kysyi Niinistöltä myös, miten Suomessa on mahdollista muodostaa hallitus sellaisen puolueen kanssa, joka ei tunnu jakavan kaikkia yhteisiä arvoja.

Niinistö vastasi, että Suomessa on pitkä historia koalitioiden rakentamisesta ja pienimmän yhteisen nimittäjän etsimisestä.

 – Se on toiminut, Niinistö sanoi.

Presidentti puhui pienimmästä yhteisestä nimittäjästä myös Venäjän suhteen. Niinistön mukaan Euroopassa ei saa unohtaa, että Venäjä liiittyy kaikkeen, mitä tapahtuu Syyriasta Jäämerelle asti.

Venäjän kanssa on lähdettävä siitä, että pienin yhteinen nimittäjä on mahdollista löytää, Niinistö sanoi.

– Näimme sen Iranin ydinohjelman suhteen, ehkäpä Syyrian suhteen tällä viikolla. Aina pitäisi löytää jotain rakentavaa, mistä aloittaa, Niinistö sanoi.

Paneelikeskustelun juontaja kysyi Niinistöltä, mikä saa tämän valvomaan öisin.

– Ei mikään, Niinistö vastasi.

Hän selitti, ettei tulevaisuutta tiedä kukaan: alkuvuonna 2014 ei vielä tiedetty, mitä Ukrainassa tulee tapahtumaan, eikä tähän aikaan viime vuonna osattu ennustaa Euroopan pakolaiskriisiä.