yle.fi-etusivu

Turkki ja Saudi-Arabia valmiita lähettämään maajoukkoja Syyriaan

Turkin mukaan Saudi-Arabia olisi lähettämässä sotilaskoneita turkkilaiseen lentotukikohtaan.

Ulkomaat
Mevlut Cavusoglu, Turkin ulkoministeri.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.Sven Hoppe / EPA

Turkki ja Saudi-Arabia ovat valmiita lähettämään maajoukkoja Syyriaan taistelemaan terroristijärjestö Isisin sotilaita vastaan. Asiasta kertoi Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu turkkilaisen Yeni Şafak -lehden mukaan.

– Jos on olemassa strategia Isisiä vastaan, Turkki ja Saudi-Arabia voivat lähettää maajoukkoja, Çavuşoğlu sanoo.

Saudi-Arabia on kertonut valmiudestaan lähettää maajoukkoja jo aikaisemmin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Turkki puhuu julkisesti maajoukkojen lähettämisen mahdollisuudella.

Turkin mukaan Saudi-Arabia aikoo lähettää sotilaskoneita Turkin Incirlik lentotukikohtaan. Incirlick on keskeinen tukikohta, josta Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Ranskan koneet tekevät ilmaiskuja Isisiä vastaan Syyriassa.

Çavuşoğlun mukaan Saudi-Arabian edustajat ovat käyneet tutusmassa lentotukikohtaan. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka monta sotilasta tai konetta Saudi-Arabia on lähettämässä ja kuinka nopeasti.

Turkki ja Saudi-Arabia ovat viime kuukausina lähestyneet toisiaan. Ne vaativat presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämistä, jotta Syyrian viisi vuotta kestänyt sisällissota saadaan lopetettua.

Lisäksi Turkki on vahvistanut suhteitaan Qatariin, joka myöskin on vaatinut presidentti al-Assadin syrjäyttämistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters