Jätä aamutossut sisälle liukkailla – maaliskuussa kaadutaan kaikkein eniten

Kevät keikkuen tulevi ja saapuessaan vuoron perään sulattaa ja jäätää katuja, teitä ja pihoja. Tilastojen valossa maalis- ja joulukuut ovat aikaa, jolloin sairaaloiden päivystykseen saapuu eniten kaatuessaan itsensä loukanneita. Murtunut nilkka tai ranne on se tavallisin tarina.

terveys
Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystysvastaanotto.
Siru Päivinen/ Yle

Tilastojen mukaan joka toinen yli 80-vuotias kaatuu kerran vuodessa. Nuoremmatkin kaatuilevat, mutta myös toipuvat paljon paremmin, ja nopeammin. Moni ikääntynyt menettää kaatuessaan toiminta- ja liikkumiskykyään pysyvästi.

Pohjois-Karjalassa yhteispäivystyksessä kirjattiin vuonna 2014 tulosyyllä 'kaatuminen' yli 1300 käyntiä. Maaliskuu on kaatujille armottomin, toiseksi eniten kaatumisten takia päivystykseen saavutaan joulukuussa.

– Kaatumisvamman vakavuus vaihtelee paljon. Joskus nilkkamurtumalla voi kävellä, mutta kyllähän ne yleensä kovin kivuliaita ovat ja vaativat murtuman hoidon ja topakan kipulääkityksen, erikoistuva lääkäri Tomi Kiiala Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystysvastaanotolta kertoo.

– Ensin vuorossa on pikainen, kliininen tutkiminen ja sen jälkeen diagnostiikassa on avainasemassa röntgenkuvan näyttämä todellisuus.

– Diagnoosin selvittyä tavallisin jatkotoimenpide on kipsaus. Osa potilaista jatkaa ennen kipsausta diagnoosin mukaisesti kirurgiseen toimenpiteeseen. Usein kuitenkin potilas pääsee jo muutamassa tunnissa kipsattuna kotiin toipumaan, Kiiala toteaa.

Kevään rutina on alkanut jo

Kulunut talvi on ollut kelien suhteen poikkeuksellinen. Pitkä pakkasjakso näkyi päivystysvastaanotollakin, samoin sitä seurannut kelien vaihtelu.

– Kovien pakkasten aika oli kaatuilujen suhteen rauhallisempi, mutta nyt menossa olevat pääkallokelit ja liukkaus näkyvät jo selvästi, Tomi Kiiala kertoo.

Aivan näin lääkärikunnan toiveena ja neuvona sanoisin, että jätetään ne Reino-tossut kokonaan sisäkengiksi, ja varustaudutaan ulos kelin mukaisin jalkinein.

Tomi Kiiala, erikoistuva lääkäri

– Aivan näin lääkärikunnan toiveena ja neuvona sanoisin, että jätetään ne Reino-tossut kokonaan sisäkengiksi, ja varustaudutaan ulos kelin mukaisin jalkinein. Liukuesteet tai nastat kengissä on oikein hyvä juttu, erikoistuva lääkäri Tomi Kiiala toteaa.

Viikonpäivistä lauantai on se, jolloin suurimmalla todennäköisyydellä päivystykseen saavutaan kaatumisvamman takia. Osa hoidettavista saapuu omaisen tuomana, osa taksilla, ja huonotuurisimmat pikakyytinä ambulanssilla.

Pohjois-Karjalaan perustettiin loppuvuodesta 2015 Savon mallin mukaisesti alueellinen kaatumisten ehkäisyn työryhmä. Se on osa laajempaa Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen verkostoa.

Työryhmä pyrkii lisäämään yleistä tietoisuutta kaatumisten riskeistä ja ennaltaehkäisystä. Tavoitteena on myös edistää hyviä käytäntöjä kaatumisten vähentämiseksi erilaisissa hoitolaitoksissa, ja myös kodeissa.