Hyppää sisältöön

Viisivuotiaan toive omasta sirkuksesta johti Tampereen vuoden kulttuuritekopalkintoon

SirkusRakkausPumPum ry. on palkittu Tampereen kaupungin vuoden 2015 kulttuuritekona. Viisi vuotta Tampereella toimineen sirkuksen pääyhteistyökumppanina on Pirkanmaan pyörätuolitanssijat. Sirkuksen tapahtumat on pyritty järjestämään mahdollisimman esteettömiksi. Sirkuksen päätavoite on tuoda ihmiset yhteen yhteisen tekemisen kautta.

Vuonna 2011 viisivuotias Alisa Suominen päätti, että kaupunkiin tarvitaan kaikkien oma sirkus. Alisan pääajatuksena oli, että sirkus tarjoaisi kaikkea hauskaa kaikille ja ellei ihmiset pääse sirkukseen tulee sirkuksen mennä ihmisten luo. Tällä konseptilla palkittu SirkusRakkausPumPum on toiminut perustamisestaan lähtien.

Sirkuksen tuottajana toimii Alisan äiti Piritta Suominen. Hänen mielestään tärkeintä on, että sirkus tuo ihmisiä yhteen. Pelkkä yhdessä olo ei sirkuksen äitihahmolle riitä vaan sen lisäksi tarvitaan yhteistä tekemistä.

– Kun tekeminen on tarpeeksi hauskaa ja erikoista ja sitä tehdään tarpeeksi erikoisella ja hauskalla tavalla, niin ihmiset todella uskaltavat tulla touhuun mukaan, Piritta Suominen painottaa.

Palkintorahoille löytyy käyttöä

Tampereen kaupungin myöntämän kulttuuritekopalkinnon arvo on 3000 euroa ja ne tulevat sirkukselle tarpeeseen, sillä sirkuksella ei ole tähän asti ollut mitään vakituista rahoitusta.

– Sillä voi tehdä lasten kanssa vaikka mitä, Suominen iloitsee.

Esimerkiksi hän ottaa sen, että yhdestä sanomalehdestä saa monta miekkaa ja leikkikalua, joten palkintorahoista riittää moneksi sirkuksessa mukana oleville lapsille.

Piritta Suominen toivookin, että palkinto olisi päänavaus sille, että kaupunki huomioisi jatkossa muutkin yhteisötoimintamallit myös rahallisesti.

SirkusRakkausPumPum edustaa arkisirkusta

Sirkustaiteen tulevaisuuteen SirkusRakkausPumPumin äitihahmo Piritta Suominen ei ota kantaa, koska hänen mukaansa palkitun sirkuksen sirkus perustuu siihen arkisirkuksen määrään, jota lapsiperheissä on.

Esiimerkiksi arkisirkuksesta hän ottaa SirkusPumPumin pyörätuolit, muksudiskot ja karkuun juoksevat lepakot, jotka ovat kaikki sitä, mikä järjestyy ihmisen arjessa.

– Meidän juttumme on tämän arkisirkuksen energian kanavoiminen, Suominen naurahtaa.

Sirkus yhdistää ihmisiä

Piritta Suominen uskoo, että sirkuksen kautta sellaiset ihmiset, jotka eivät muussa arjessa törmäisi toisiinsa lainkaan, ovat löytäneet yhteistyömuotoja sirkuksen kautta.

SirkusRakkausPumPumin ydinporukassa pyörii viisitoista ihmistä, joista pyritään työllistämään noin kymmentä ihmistä. Lisäksi joukossa on kymmeniä vapaaehtoisia.

Kevään osalta sirkuksen esiripun takaa on luvassa musiikkiteatteria ja katutaidetta. SirkusRakkausPumPum lupaa olla kiertueella koko kevään niin Pirkanmaalla kuin muuallakin Suomessa.

.
.