Kalusteita myöten tyylipuhdas Alvar Aallon asunto auki yleisölle

Arkkitehti Alvar Aallon kädenjälki näkyy satakuntalaisen Euran katukuvassa. Vuosina 1937–1944 Aalto suunnitteli alueelle monia rakennuksia ja asemakaavaluonnoksia, jotka kaikki Ahlströmin paperitehtaaseen. Eurassa on avattu yksi kalusteita myöden tyylipuhdas Aallon asunto yleisön käyttöön.

kulttuuri
Alvar Aallon rinteeseen tehdyssä terassitalossa katot muodostavat parvekkeen. Jokaiseen huoneistoon on oma sisäänkäynti.
Alvar Aallon rinteeseen tehdyssä terassitalossa katot muodostavat parvekkeen. Jokaiseen huoneistoon on oma sisäänkäynti.Joona Haarala / Yle

Keskellä klassisen kaunista Euran ruukkialuetta tönöttää päivänselvä Alvar Aallon luomus. Vuonna 1939 rakennettu terassitalo on hieman yksinäinen, vaikka rakennus sulautuu rinteeseen kauniisti.

– Terassitaloja on vain yksi. Suunnitelmissa niitä oli rakentaa viisi, mutta sodan sytyttyä rakennusprojekti jäi yhteen, selventää Euran kulttuuritoimenjohtaja Sirpa Wahlqvist.

Funkkista teollisuusrakennusten kylkeen

Aalto lähti Euran Kauttualle siksi, että alueella oli Ahlströmin paperi- ja pakkaustehdas. Ahlströmin suvun perillinen Maire Gullichsen ja silloinen miehensä, Ahlströmin pääjohtaja Harry Gullichsen tekivät Alvar Aallon kanssa enemmänkin yhteistyötä. Esimerkiksi Noormarkussa on kuuluisa rakennus Villa Mairea.

Ikkunalauta on käytännöllinen. Ilmanvaihtoventtiili on moderni vieläkin.
Ikkunalauta on käytännöllinen. Ilmanvaihtoventtiili on moderni vieläkin.Joona Haarala / Yle

– Maire ja Harry halusivat kehittää Euran moderniksi teollisuusyhdyskunnaksi ja siksi Aalto tuli tänne. On täällä useampikin Aallon talo tämän terassitalon lisäksi. Täällä on vielä paljon nähtävissä Alvar Aallon tekemää asemakaavaa. Wahlqvist kertoo.

Eteläeurooppalainen häivähdys rinteessä

Nyt sekä ruukki, että Aallon talo ovat osa euralaista kulttuurihistoriaa. Yksinäinen rinteessä seivova, eteläeurooppalainen terassitalo on edelleen yllättävän moderni.

Taloa ei juuri tunneta ja siksi kunta on päättänyt vuokrata yhden asunnon. Museotilan tekeminen oli helppo, koska kerrostalo on rinteessä ja jokaiseen asuntoon on oma sisäänkäynti ulkoa rivitalon malliin.

Vanha ruukki näkyy rinteeseen tehdystä talosta.
Vanha ruukki näkyy rinteeseen tehdystä talosta.Joona Haarala / Yle

Pieni Aalto-museo on sisustettu Artekin vanhoilla huonekaluilla ja näin Aallon henki pääsee paremmin esille. Kaikki huonekalut ovat myös myytävänä.

– Alvar Aallon suunnittelemat huoneistot on helppo sisustaa. On paljon ehjiä ja pitkiä seiniä. Avara ja valoisa, toteaa huoneiston sisustanut Aalto-keräilijä Pertti Männistö.

Terassitalon asunto on avoinna yleisölle lauantaisin kello 11–15. Kesällä talo on auki tiistaista sunnuntaihin kello 11–17. Osoite on Alvar Aallontie 4, asunto 3, Kauttua. Terassitalon pihaan ei pääse autolla, autot pysäköidään Tallinmäelle.