"Kaikessa vakavuudessaan hävyttömän hauskaa" – lumilautailu voi olla vain oman onnellisuuden tavoittelua

Lumilautailu on ja voi hyvin. Laji on säilyttänyt osan alkuaikojen kapinahengestä vaikka samaan aikaan se on huippu-urheilua. Lumilautaliiton kisakiertue innostaa lajin pariin uusia lautailijoita.

ilmiöt
Slopestyle kisa käynnistyi Laajavuoressa.
Jenny Huttunen / Yle

Jyväskylän Laajavuoressa pysähtynyt Lumilautaliiton järjestämä kisakiertue sai laudan päälle niin kisaajat kuin aloittelijat. Lajia pääsivät kokeilemaan myös perheen pienimmät edustajat lasten lumilautailualueella, jossa pienin lainattava lumilautakenkä oli kooltaan vain 25.

Lumilautaliiton kisakiertue kiertää viisi laskettelukeskusta kevään aikana päättyen lopulta Vuokatin SM-kisoihin.

Jussi Räsänen ja Lauri Valonen tuomaroivat slopestylea Laajavuoressa.
Lumilautaliiton lajikehittäjä ja valmentaja Jussi Räsänen ja kisan päätuomari Lauri Valonen tuomaroivat slopestylea Laajavuoressa. Jenny Huttunen / Yle

Lumilautaliiton lajikehittäjä Jussi Räsänen sanoo, että tärkeä osa liiton työtä on näkyä laskettelukeskuksissa. Kehittyneen lajin haasteet eivät ole niinkään uusien, vannoutuneiden lumilautailijoiden haalimisessa mukaan toimintaan vaan myös harjoitteluolosuhteissa. Suomesta ei esimerkiksi löydy tarpeeksi suuria hyppyreitä.

– Meillä ei esimerkiksi ole A-maajoukkueen harjoittelupaikkaa Suomessa. Hyppyrit vaativat tosi paljon lunta tai tosi muokatut maanmuodot, se vaatii investointeja, toteaa Räsänen.

Sää pistää vastaan, mutta niin se pistää kaikkialla

Kiertueen saapuessa Jyväskylään, helmikuu meni ja muuttui lämpimäksi. Lajikehittäjä sanoo, että kausi on lyhentynyt sitten 90-luvun, mutta niin se on lyhentynyt muuallakin. Suomen laskukausi on kuitenkin pidempi kuin useimmisssa muissa kohteissa.

– Tänä vuonna on esimerkiksi Rukalla laskettu lokakuusta asti ja lasketaan varmaan yli vapun. Siinä on kaudelle pituutta. Kun Suomen laskukauden pituudesta kertoo maailmalla, siellä ollaan ihan ihmeissään.

Räsänen toimii lajikehittäjän tehtävien lisäksi myös valmentaja. Hän kertoo, että suurimmalla osalla hänen valmennettavistaan löytyy takapihalta tai muualta lähipiiristä paikka, jossa treenata lumilautailua.

– Treenaaminen ei vaadi, että pitää mennä laskettelukeskukseen. Sä voit tehdä joka päivä omalla takapihalla jotain, mikä vie sua eteenpäin lajissa, Räsänen sanoo.

Lumilautailija slopestyle-kisassa Jyväskylän Laajavuoressa.
Jenny Huttunen / Yle

Pientä kapinaa ja paikallisia sankareita

Laajavuoressa kisataan lauantaina slopestylessä ja sunnuntaina reilikisassa. Kisaaminen ei kuitenkaan tapahdu hampaat irvessä.

– Henkilökohtaisesti pitäisin sitä kisaamista sivuseikkana lumilautailun hengen mukaisesti. Toki on hyvä, että ihmiset kilpailee keskenään: laskijat kehittyy silloin, kokeilevat uusia temppuja, puskevat rajoja ja menevät eteenpäin, toteaa yksi slopestylen tuomareista Lauri Valonen.

Lumilautailu on samaan aikaan huippu-urheilua, samaan aikaan kapinaa. Fiilisten hakemista ja rajojen puskemista ja ravistelua.

Lauri Valonen, Lumilautaliitto

Valonen sanoo, ettei lumilautailu verrattuna esimerkiksi muihin urheilulajeihin tai lajiliittotoimintaan ole kovin järjestäytynyttä. Lumilautailijoiden ikähaitari ja taso vaihtelee, osa näkyy enemmän ja osa vähemmän.

– Lumilautailu voi hyvin, vaikkei se näy lukuina virallisessa mielessä. Joidenkin [lumilautailijoiden] toiminta näkyy enemmän, jos he käyvät kisoissa tai kuvaavat elokuvaa. Sitten on ne paikalliset sankarit, local heros, joille se harrastaminen voi olla vain sen oman onnellisuuden tavoittelua, Valonen summaa.

Parisenkymmentä vuotta takaperin lautailu ei ollut kaikkien mieleen laskettelukeskuksissa. Lumilautauilijoita näkee nykyään jokaisessa Suomen laskettelukeskuksessa ja keskukset panostavat lumilautailijoille suunnattuihin alueisiin.

– Lumilautailu on samaan aikaan huippu-urheilua, samaan aikaan kapinaa. Fiilisten hakemista ja rajojen puskemista ja ravistelua.

Säilyykö lajissa alkuaikojen pieni kapinahenki, vaikka lumilautailu on saanut kaikkien hyväksynnän?

– Mun mielestä pysyy ja pitääkin pysyä. Oma mielipiteeni on, että kilpaurheilu on osin joskus vähän vakavahenkistä toimintaa. Lumilautailu kaikessa vakavuudessaankin on ihan hävyttömän hauskaa, Valonen sanoo.