Hyppää sisältöön

Valta pois senaatilta – tuleeko Italian politiikasta vihdoin vakaata ja tehokasta?

Italian pääministeri Matteo Renzi ajaa uudistusta, joka veisi vallan maan parlamentin ylähuoneelta eli senaatilta. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa poliittista päätöksentekoa. Renzi on uhannut erota, jos uudistus ei mene läpi.

Italiassa senaatin edustajat valitaan erillisillä vaaleilla. Käytännössä maassa on kaksi erillistä parlamenttia. Kuva: Petri Burtsov/Yle

Pääministeri Matteo Renzin hallitus on ollut vallassa kaksi vuotta, mikä on Italian myrskyisässä politiikassa selvästi keskimääräistä pidempi hallituskausi. Renzi nousi valtaan luvattuaan uudistaa maan tehotonta ja hidasta poliittista järjestelmää, mutta monet hänen uudistuksistaan ovat jumissa juuri tässä byrokraattisessa hallintokoneistossa.

– Olemme puhuneet kohta 30 vuoden ajan siitä, että hallintorakennetta pitää uudistaa. Tällaista poliittista järjestelmää ei ole missään muualla. Tiedeyhteisö on yksimielinen siitä, että se hidastaa lainsäädäntötyötä ja luo epävakautta, sanoo dosentti Gino Scaccia roomalaisesta LUISS-yliopistosta.

Italialaisen LUISS-yliopiston dosentti Gino Scaccian mukaan Italian hallintorakenne hidastaa lainsäädäntötyötä ja luo epävakautta. Kuva: Petri Burtsov/Yle

Italiassa on käytännössä kaksi parlamenttia

Vaikka virallisesti Italian parlamentti koostuu alahuoneesta, joka kantaa nimeä edustajainhuone ja ylähuoneesta, jota kutsutaan senaatiksi, yhtä hyvin voitaisiin sanoa, että Italiassa on kaksi erillistä parlamenttia.

Edustajainhuoneella ja senaatilla on nimittäin täysin samanlainen tehtävänkuva ja lakialoitteen pitää läpäistä molemmat kamarit astuakseen voimaan. Italialaisten tästä järjestelmästä käyttämä nimi on bicameralismo perfetto eli täydellinen kaksikamarisuus.

Ongelmalliseksi hallintomallin tekee se, että edustajainhuoneeseen ja senaattiin pidetään erilliset vaalit, ja niiden poliittiset voimasuhteet ovat toisistaan poikkeavat.

Esimerkiksi nykyisellään Renzin hallituksella on selvä ja vakaa enemmistöasema edustajainhuoneessa, mutta vain niukka enemmistö maan senaatissa. Jos senaatilta vietäisiin poliittinen valta, pääministeri Renzi tarvitsisi hankkeidensa tueksi enää vain edustajainhuoneen.

– On selvää, että lakien säätäminen nopeutuu, koska vain parlamentin alahuoneelle jää poliittinen rooli sen sijaan, että ylä- ja alahuone kiistelevät keskenään lakialoitteista, Scaccia sanoo ja kertoo kannattavansa uudistusta.

Renzi vie uudistuksen kansanäänestykseen

Kyseessä on niin merkittävä perustuslaillinen muutos, että uudistusehdotuksen pitää saada taakseen sekä edustajainhuoneen että senaatin enemmistö usealla äänestyskierroksella.

Edustajainhuone on jo hyväksynyt sen, ja tammikuun historiallisessa äänestyksessä myös senaattorit itse äänestivät selvällä enemmistöllä oman valta-asemansa heikentämisestä.

Renzi on päättänyt, että uudistus viedään syyskuussa kansanäänestykseen. Scaccia on tästä huolissaan.

– Tämä on ensimmäinen kerta Italian historiassa, kun perustuslakia koskevasta kansanäänestyksestä tulee käytännössä kansanäänestys hallituksen suosiosta. Perustuslakioikeuden näkökulmasta tämä on ongelmallista, hän päivittelee.

Mielipidemittausten valossa ei ole lainkaan selvää, että lakiehdotus menee läpi kansanäänestyksessä. On hyvin mahdollista, että äänestäjät näkevät kansanäänestyksen mahdollisuutena osoittaa pettymyksensä Renzin hallitusta kohtaan, kuten Scaccia pelkää.

Uudistushanke jakaa italialaisia

Arvostetun La Stampa -sanomalehden tuore mielipidemittaus näyttää, että lakihankkeen vastustajilla on lievä enemmistö. Nopea kyselykierros Rooman kaduilla kertoo asian jakavan kansaa.

Ystävättäret Elisa ja Pamela ovat eri mieltä Renzin uudistushankkeesta. Kuva: Petri Burtsov/Yle

– En ole uudistuksen kannalla. On tärkeää taata, että äänestäjien ja vallanpitäjien välinen suhde säilyy, ja pelkään, että senaatin uudistuksen myötä tämä demokraattisen edustuksen periaate on uhattuna, roomalainen opiskelija Elisa sanoo. Hänen ystävänsä Pamela on toista mieltä.

– Nykyinen järjestelmä on hidas ja estää tärkeitä päätöksiä syntymästä. Uudistus olisi hyödyksi Italian politiikalle, hän sanoo.

Giovanni Cortelli pitää tärkeänä, ettei kaikki valta keskity edustajainhuoneelle, ja vastustaa siksi lakialoitetta. Dante de Feo on uudistuksen kannalla.

– Meidän tulee vähentää kansanedustajien määrää ja nopeuttaa lainsäädäntöprosessia, hän perustelee.

.
.