1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Radiopuhelin on korvaamaton työkalu kadonneiden etsinnässä

Radiopuhelin on tärkeä työkalu vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle. Viestin tai sanoman välittäminen suurelle joukolle ihmisiä on radiopuhelimella nopeaa ja helppoa. Tällaista tiedonvälitystä tarvitaan esimerkiksi kadonneiden ihmisten etsinnöissä. Radiopuhelimeen ei pidä lörpötellä niitä näitä, vaan puheeseen pätevät tiukat ennalta sovitut säännöt.

VHF-puhelimia käytetään työkaluna esimerkiksi kadonneiden etsinnässä. Kuva: Olli Koski/Yle

Radiopuhelin on erittäin pätevä työkalu esimerkiksi kadonneiden ihmisten etsinnässä. Viestit ja sanomat leviävät napin painalluksella isollekin etsintäporukalle samanaikaisesti.

Kännykän käyttö vastaavassa tilanteessa on ongelmallisempaa, koska esimerkiksi matkapuhelinverkot eivät välttämättä kata kaikkia metsäalueita tai syrjäseutuja. Lisäksi kännykän kautta viestin välitykseen kuluu radiopuhelinta huomattavasti pidempi aika, koska jokaiseen matkapuhelimeen pitää soittaa erikseen.

– Jos meillä on kymmenen ketjua maastossa ja esimerkiksi se kolmas ketju löytää sen etsittävän henkilön, niin silloin ketju kolmonen voi ilmoittaa helposti radiopuhelimella etsittävän löytymisestä. Näin kaikki saavat tiedon nopeasti ja etsinnät voidaan lopettaa heti, kertoo vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuskouluttaja Ville Louko.

Matkapuhelinverkko voi olla myös ajoin tukossa. Esimerkiksi suurten festivaalien aikaan pienelle alueelle on pakkautunut paljon kännyköiden käyttäjiä. Tilanne on tuttu valmiuskouluttajalla, joka toimii välissä myös esiaputehtävissä.

– Tangomarkkinoilla, Provinssirockissa ja suuremmissa tilaisuuksissa voidaan radiopuhelimella kertoa nopeasti ensiapupisteelle, että meillä on täällä esimerkiksi elvytystilanne menossa. Tuolloin tieto menee nopeasti eteenpäin ja paikalle saadaan ripeällä tahdilla lisää apujoukkoja, selittää Louko.

Ville Louko vetää vapaaehtoisen pelastuspalvelun viestikurssia Isossakyrössä. Kuva: Olli Koski/Yle

Tehokasta puheviestitystä

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun viestikursseilla opetellaan oikeaoppista radiopuhelimeen puhumista. Syykin on selvä, yhdellä radiopuhelin kanavalla kun voi kerrallaan puhua vain yksi ihminen. Tämän vuoksi kanavalla ei lörpötellä turhia, vaan viestit ja sanomat pidetään tiiviinä ja asiallisina.

– Pyrimme pitämään vakioidut toimintatavat radioliikenteessä. Esimerkiksi yhteyskokeilu Matilta Villelle menee näin : "Ville, Matti" "Matti, Ville" "Ville, yhteyskokeilu kuuluu hyvin" "Matti, hyvin kuuluu" "Matti", selittää Ville Louko.

Lisäksi radioliikenteessä käytetään tarvittaessa radioaakkosia, jotka on hyvä osata ulkoa. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kurssilla opetetaan suomenkieliset, ruotsinkieliset ja englanninkieliset radioaakkoset.

– Esimerkiksi jos etsinnässä metsästä löytyy auto, niin sen rekisterinumero välitetään aina etsinnän johdolle. Rekisterinumero GRV-123 täytyy aina selittää radiopuhelimessa radioaakkosin selkeyden vuoksi. Tässä tapauksessa muodossa "Gideon" "Risto" "Vihtori" "yksi" "kaksi" "kolme", toteaa Louko.

Yksi tärkeimmistä ohjeista radiopuhelinta kanssa toimimiseen on myös se, että arkaluontoista tietoa ei välitetä radioliikenteessä. Käytössä olevia VHF-puhelimia kun voi tänä päivänä kuunnella varsin helposti.