Sipilä Ylelle Mumbaissa: Intian pääministeri Modi ihailee Suomen startup-buumia

Kasvuyritykset ovat olleet viime vuosina Suomen talouden harvoja valopilkkuja. Vienninedistämismatkalla Intian Mumbaissa oleva pääministeri Juha Sipilä kertoo, että suomalaisten startupien menestys on huomattu myös hurjaa vauhtia kasvavan Intian poliittisessa johdossa. Nyt ihailu pitäisi vielä muuttaa euroiksi, sillä Suomen ja Intian kauppa on suorastaan romahtanut muutamassa vuodessa.

talous
Intian pääministeri Narendra Modi ja Suomen pääministeri Juha Sipilä Make in India Week -tapahtuman avajaisissa Mumbaissa lauantaina.
Intian pääministeri Narendra Modi ja Suomen pääministeri Juha Sipilä Make in India Week -tapahtuman avajaisissa Mumbaissa lauantaina 13. helmikuuta.Punit Paranjpe / AFP

Valtiovalta ja suomalaisyritykset koettavat kammeta Suomen ja Intian välisen kaupan uuteen nousuun. Tekemistä riittää, sillä Suomen ja Intian tavarakauppa on sukeltanut 47 prosenttia muutamassa vuodessa. Kauppaa painaa erityisesti koneiden ja laitteiden viennin hiipuminen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomi kaipaa kuumeisesti elinvoimaisia vientimarkkinoita esimerkiksi Venäjän-kaupan hiipumisen vuoksi. Intiassa olisi nyt tuhannen taalan paikka iskeä, sillä Etelä-Aasian jättiläisvaltiota johtaa bisnesmyönteinen pääministeri Narendra Modi. Hän on luvannut helpottaa ulkomaisten yritysten toimintaa maassa muun muassa karsimalla raskasta byrokratiaa ja selkeyttämällä verotusta.

Kysyntääkin riittää, sillä halpa öljy laskee intialaisyritysten kuluja ja parantaa kansalaisten ostovoimaa. Intian talous kasvoi viime vuonna arviolta 7,6 prosenttia, ja kasvun odotetaan vielä vauhdittuvan jatkossa. Talouskasvulla mitattuna Intia hakkaa jo huomattavasti vauraamman Kiinan.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kuluvan viikonlopun aikana jalkatyötä Intiassa tekee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vetämä valtuuskunta, jossa on mukana 17 eri alojen yritystä ja organisaatiota. Delegaatio tapaa viikonlopun aikana intialaisia yritysjohtajia, sijoittajia ja poliittisia päättäjiä.

Sipilä tapasi itse pääministeri Modin lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

– Meillä oli erittäin hyvä ja lämminhenkinen keskustelu yhteistyöstä. Hän oli erityisesti pannut merkille suomalaisten startup-yritysten kehityksen. Hän halusi keskustella erityisesti siitä, miten saisimme tännekin samanlaisen buumin aikaiseksi, Sipilä kertoo Mumbain-matkaa seuraavalle Ylelle.

Energia ja ict-ala vedossa

Vajaat kaksi vuotta sitten valtaan nousseella Modilla on käynnissä massiivinen operaatio Intian modernisoimiseksi. Hän haluaa esimerkiksi lisätä valmistavaa teollisuutta sekä tuoda sähkön ja nettiyhteyden kaikkien ulottuville. Tarvittavien investointien mittakaava on huikea, sillä esimerkiksi sähköttä on edelleen lähes 240 miljoonaa intialaista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vienninedistämismatkaa johtavan Sipilän mukaan Intiassa onkin kysyntää erityisesti suomalaistenenergia- ja ict-alan yritysten osaamiselle. Suurista yrityksistä esimerkiksi Wärtsilällä ja Nokialla on isot mahdollisuudet, mikäli yritykset pärjäävät kovassa kilpailussa.

Lupaavaa on se, että myös Modin hehkuttamille suomalaisille startup-yrityksille näyttää löytyvän jalansijaa. Sähköverkkojen kuntoa robottikoptereilla tutkiva ja analysoiva Sharper Shape on juuri saamassa Intian-markkinan auki.

– Sunnuntaina on tarkoitus allekirjoittaa aiesopimus. Paikallinen kumppanimme alkaa käyttää teknologiaamme ja tuoda sitä Intiaan. Lisäksi puhumme myös mahdollisesta suorasta sijoituksesta yhtiöömme, kertoo Sharper Shapen hallituksen puheenjohtaja Samuel Salmenlinna.

Salmenlinna pitää selvänä, että tällä haavaa 15–20 ihmistä työllistävä Sharper Shape palkkaa lisää työntekijöitä, mikäli Intian-sopimus toteutuu. Vastaavanlaisia yhteistyökuviota hiotaan viikonlopun aikana Mumbain Make in India -bisnesmessuilla, joihin pääministeri Modi on ladannut koko arvovaltansa.