Koe uusi yle.fi

Vihreiden Niinistö näkee sote-uudistuksessa riskejä

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö varoittaa kokoomusta ja keskustaa yltiöpäisistä tavoitteista tulevan sote-ratkaisun yhteydessä. Niinistö korostaa vihreiden kuitenkin kannattavan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista, mutta ei toivo ideologian ajavan järjen äänen ohi.

Kotimaa
Ville Niinistö
Yle

Vihreän puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina puhunut Ville Niinistö korosti puolueen tukevan demokraattista väliportaan maakuntahallintoa. Viime hallituskaudella kuitenkin kaavailtu sote-uudistus karahti kuntauudistukseen. Vihreät istuivat silloin hallituksessa. Nyt Niinistö pelkää saman käyvän maakuntahallinnon uudistamisen yhteydessä.

– Nyt ei saa liiotella. Keskusta on vähän kahmimassa sinne enemmän valtaa kuin on järkevää kerralla viedä, Niinistö sanoi Yle Uutisille.

Hänen mukaansa maakunnissa tulisi hoitaa etupäässä sosiaali- ja terveydenhoito ja elinkeinojen edistämisen tehtäviä. Suurilla kaupunkiseuduillla maakunnat voisivat huolehtia myös maankäytöstä, joukkoliikenteestä ja yhteisten palveluiden tuottamisesta. Siinä olisi Niinistön kannalta paljon potentiaalia esimerkiksi pääkaupunkiseudun asuntotilanteen helpottamiseksi.

Jos kahmitaan liikaa, silloin keskusta voi pilata sen uudistuksen, mitä se on aina toivonut.

Ville Niinistö, Vihreiden puheenjohtaja

Niinistö haluaa kuitenkin säilyttää riippumattoman ja vahvan ympäristöhallinnon sekä valvontaviranomaiset valtion alaisuudessa.

– Jos kahmitaan liikaa, silloin keskusta voi pilata sen uudistuksen, mitä se on aina toivonut, Niinistö pohtii.

Palvelujen yksityistämiselle rajat

Uuteen sote-järjestelmään kuuluva hoitopalvelujen valinnanvapaus ei vihreiden puheenjohtajan mukaan saa mennä liiallisuuksiin.

– Tärkeintä on varmistaa, että yksityiset palvelut ovat osa palvelu- ja hoitoketjun kokonaisuutta, etteivät ne riko sitä, eikä tule katkoksia, Niinistö kuvailee.

– Mallin on oltava sellainen, että se ohjaa ihmiset saamaan oikean hoidon oikeasta paikasta, eikä käy niin, että yksityinen sektori ottaa rusinat pullasta ja julkinen sektori entisestään taantuu, hän sanoo.

Hyvätuloiset löytävät helposti yksityiset palvelut ja terveyserot kasvavat helposti. Niinistön mukaan myös kustannukset kasvavat, jos malliin jää ylihinnoittelun vaara.

– Tämä on varoitus kokoomukselle. Nyt ei saa lähteä ideologisesti ajamaan yksityisten terveysasemien etua vaan tehdä järkevä kokonaisuus, joka on asiakkaan etu, muistuttaa Niinistö.

Vihreät tarjoavat hallituspuolueille yhteistyötä ja vaativat, että sote-uudistuksessa laitetaan alan asiantuntijoiden näkemykset ideologian edelle.