Koe uusi yle.fi

Nato-maa Turkki pommitti Venäjän tukemia kurditaistelijoita Syyriassa

Turkki on pommittanut kurditaistelijoiden valtaamaa sotilastukikohtaa Aleppossa lähellä Turkin rajaa. Venäjän ilmavoimat tukivat kurdeja tukikohdan valtaamisessa.

Ulkomaat
Turkin armeijan sotilas.
EPA / STR

Turkin armeija on pommittanut kurdijoukkoja Aleppon maakunnassa pohjoisessa Syyriassa. Pommitus kohdistui Turkin rajan lähellä sijaitsevaan Menaghin lentotukikohtaan, jonka Syyrian kurdien sotilaallinen siipi YPG oli aiemmin vallannut islamistien hallusta. Venäjän ilmavoimat tukivat kurdien hyökkäystä.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu on vaatinut kurdeja vetäytymään alueelta. Menagh sijaitsee strategisesti tärkeässä kohdassa Alepposta pohjoiseen, Turkin rajalle johtavien teiden välissä.

Turkin Nato-kumppani Yhdysvallat tukee YPG:tä, mikä on suututtanut Turkin, joka pitää YPG:tä terroristijärjestönä. Turkki katsoo kurdien sotilaallisen siiven olevan jatkoa Kurdistanin työväenpuolue PKK:lle, joka on taistellut Turkin kurdien itsehallinnon puolesta vuodesta 1984.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on ilmaissut huolensa Turkin ja kurdien välisten sotatoimien kiihtymisestä. Ministeriön tiedottaja John Kirby kehotti lauantaina molempia osapuolia pidättäytymään uusista iskuista. Kirby painottaa, että Turkilla ja YPG:llä on yhteinen vihollinen, ääri-islamilainen Isis.

Lähteet: Reuters, AFP